Ostavlja afere za sobom i pravac Amerika: Đelić napušta Srbiju?

Demokrata i bivši ministar u vladi Mirka Cvetkovića Božidar Đelić otputovao je u Sjedinjene Američke Države, gde planira da se trajno nastani i izbegne moguće posledice brojnih afera u koje je umešan, saznaje “Kurir”.

Đelić pokušava da preko svojih kontakata u Americi pronađe adekvatno uhlebljenje i već je tamo otputovao. Svojim stranačkim kolegama se požalio da mu je svega dosta i da će već danas javiti šta će i kako će dalje. Đelićev najveći strah su istrage koje se vode i on na ovaj način želi da ih pošto-poto izbegne. S druge strane, i prilike u DS mu ne idu naruku – kaže izvor “Kurira” iz DS inače blizak Đeliću. Prema saznanjima “Kurira”, policija vodi istrage o slučajevima u koje je upleten Đelić.

Više izvora iz Demokratske stranke ističe da Đelić nije krio da ide u Ameriku i da se o tome već uveliko priča među članovima DS.

“Kurir” je u nekoliko navrata pokušao da stupi u kontakt sa Đelićem. Na pozive nije odgovarao i spuštao je slušalicu. Međutim, kad smo mu pitanja o njegovom preseljenju u SAD postavili putem SMS, odgovorio je u rekordnom roku, takođe porukom.

U Parizu sam sa svojom decom i molio bih da me ostavite na miru – napisao je kratko Đelić, čime nije želeo da negira saznanja Kurira.

Podsećamo, Đelić je, zbog brojnih obećanja koja je davao kao potpredsednik Vlade za evropske integracije o dobijanju kandidature za EU, podneo ostavku kad Srbija u decembru 2011. od Evropske komisije nije dobila zeleno svetlo. Posle poraza Borisa Tadića i DS na izborima zaboravio je na svog lidera i ubrzo se priklonio novom stranačkom lideru, Draganu Đilasu.

Godine 2005 – Meridijan banka prodata je francuskoj Kredi agrikol banci, koju je tada zastupao Đelić. Posle kupovine Đelić je bio i predsednik Upravnog odbora banke, a od Francuza je dobio i akcije Meridijan banke, koje su nezvanično vredele 11 miliona evra.

Februar 2012 – Đelićeva verenica Vesna Ječmenica, vlasnica kompanije “Nitea“, u vreme vlasti DS sklopila je posao sa BIA i Fondom za podršku investicijama u Vojvodinu. “Nitea“ je prodala nameštaj u vrednosti od 7,2 miliona dinara iako je po zakonu trebalo da te državne institucije raspišu javni poziv.

April 2012 – Saslušan u vezi s privatizacijom Nacionalne štedionice 2006. godine, za koju se sumnja da je poslužila za jednu od najvećih pljački u istoriji Srbije. U to vreme Đelić je bio ministar finansija, a na toj privatizaciji su Vuk Hamović, vlasnik “Rudnapa“, i Vojin Lazarević, osnivač “EFT grupe“, zaradili preko 34 miliona maraka.

Decembar 2012 – Ispitivan u policiji da li je primao novac od Miroslava Miškovića. U istrazi poslovanja vlasnika “Delte“ policija je došla do saznanja da su neki od političara, uzimali između 30.000 i 50.000 evra mesečno od Miškovića za neke usluge.

Decembar 2012 – Bio na informativnom razgovoru u policiji zbog prodaje „Sartida“, i to zbog sumnje da je povezan s nestankom šest miliona dolara provizije od prodaje smederevske železare.

Božidar Đelić je naknadno, putem SMS, odgovorio na pitanja “Kurira” naglasivši da ne napušta Srbiju, već da će u SAD, tačnije u Vašingtonu, boraviti tri i po nedelje kao gostujući istraživač u Odeljenju za fiskalne poslove MMF.

Idem na njihov poziv. To odeljenje već 60 godina pruža tehničku pomoć ministarstvima finansija širom sveta. Analiziraću način na koji ministarstva finansija odgovaraju na krizu. Učestvovaću u predstojećoj debati o rebalansu u parlamentu Srbije – naveo je Đelić.

Na pitanje kad putuje, Đelić je odgovorio „sledeće nedelje“ i zamolio da probamo da ga ne predstavimo kao kriminalca.

Hajde, probajte… (znak “smajli“) jer poziv koji sam dobio je ipak priznanje za Srbiju – napisao je Đelić.

Izvor: Sandra Mališić,Marija Maleš za “Kurir