Smanjene kazne bivšim pripadnicima JSO

Oni su pravosnažno osuđeni na po šest meseci zatvora zbog lažnog svedočenja kojim su pokušali da daju alibi svom nekadašnjem komandantu Miloradu Ulemeku Legiji.

Sud je utvrdio da su davali lažni iskaz na suđenju Ulemeku i još četvorici pripadnika JSO, u vezi s atentatom na predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića u Budvi, 2000. godine, tokom suđenja u Specijalnom sudu.

Preinačenom presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu Dejan Ivković, Nenad Chebić i Vukašin Vukašinović bili su osuđeni na po 10 meseci zatvora zbog krivničnog dela davanje lažnog iskaza, ali im je drugostepeni sud umanjio kazne.

U obrazloženju presude Apelacionog suda, koje je objavljeno na njegovom sajtu, navodi se da je presuda po službenoj dužnosti, preinacena u pogledu pravne kvalifikacije dela i da su osuđeni po zakonu koji je blaži za okrivljene.

Presuda je preinacena i u pogledu odluke o kazni, a polazeći od utvrđenih olakšavajućih i otežavajućih okolnosti na strani okrivljenih, kao i protoka vremena od osam godina od izvršenja dela, navodi se u obrazloženju.

Sva trojica bivših pripadnika "crvenih beretki", koji su dobili otkaz u MUP-u, tokom suđenja negirali su navode optužnice da su lažnim svedočenjem hteli da dovedu sud u zabludu.

Specijalni sud, kao ni Vrhovni sud, nisu prihvatili njihovo svedočenje, pa je Ulemek pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora kao organizator zločinačkog udruženja koje je izvršilo ta krivična dela.

Ivković, Ćebić i Vukašinović svedočili su i na suđenju za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Krivičnim zakonikom za lažno svedočenje predviđena je kazna do pet godina zatvora.

Izvor: B92

Pogledajte još