Konačno: Diplome naših fakulteta priznate širom EU

To je samo jedna od prednosti koju će naše visoko školstvo imati od kako je Komisija za akreditaciju postala punopravni član Evropske asocijacije za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Kroz ovo članstvo, visoko školstvo Srbije moći će da prati najnovija dešavanja iz Evrope i primenjuje njihove standarde, imaćemo pristup glavnim partnerima ENQA kao što su Evropska asocijacija univerziteta, organizacija “Biznis Evropa” i Unija evropskih studenata...

Koliki je uspeh u pitanju, pokazuje i to da je od zemalja u regionu, jedino Hrvatska postala punopravni član, kao i da je ovo jedna od stavki koju Srbija mora da ispuni za ulazak u EU.

Da bi ispunjavala obaveze kao punopravni član, Komisija će morati da učestvuje u skupštini ENQA i drugim sastancima, a za to nema novca jer je 210 miliona dinara od akreditacije fakulteta prisvojilo Ministarstvo prosvete.

- Krajnje racionalno smo poslovali, plaćeni su recenzenti i službenici, a onda su nam novim zakonskim rešenjima sve te pare uzete i finansiranje Komisije je prešlo na budžet. Po Zakonu o visokom obrazovanju, Komisija za akreditaciju mora biti nezavisna - kaže Endre Pap, predsednik Komisije.

Izvor: Blic

Pogledajte još