Patrijarh Irinej: Nauka i religija bi trebalo da budu jedno

"Dobro je što se situacija menja, posle 18. i 19. veka, kada su se religija i nauka posmatrale jedna nasuport druge", kazao je Irinej i dodao da takv način nije doneo napretka ni religiji ni nauci.

On je govorio na skupu pod nazivom "Religija, nauka, kultura: doprinos svetskih religija nauci i kulturi - verska baština kao predmet istraživanja na Univerzitetu u Beogradu", koji je organizovao Univerzitet u Beogradu u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer.

"Religija je osnova za razvoj nauke i kulture, ona je pokretač aktivnosti za stvaranje novih dela", kazao je patrijarh. Na otvaranju skupa govorio je i rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević koji je podsetio da je moderno obrazovanje poteklo iz crkvenih škola koje su postojale u srednjem veku.

On je govorio o novom studijskom programu master studija "Religija u društvu, kulturi i evropskim integracijama" za koji se očekuje akreditacija, a na koji bi se prvi studenti upisali u oktobru.

Bumbaširević je izjavio da će se na tom programu učiti o svim velikim, svetskim religijama i da su predvidjena gostovanja profesora iz inostranstva - Londona, Trira, Podgorice.

Otvaranju skupa prisustvovali su i predstavnici svih drugih verskih zajednica i crkava u Srbiji: nadbiskup Stanislav Hočevar, reis-ul ulema Adem Zilkić, rabin Isak Asiel i zamenik reis-ul-uleme Muhamed Jusufspahić.

Izvor: Blic

Pogledajte još