Simens i Rusi obnavljaju srpske pruge!?

Simens sa svojim partnerom Ruskim državnim železnicama ozbiljno razmatra mogućnost učešća u modernizaciji srpske železničke infrastrukture, izjavio je predsednik Siemens Rusija Ditrih Meler na konferenciji za novinare u Moskvi.

Pregovara se po različitim pitanjima, a jedan od njih je i finansiranje nekoliko srpskih projekata koji se odnose na signalizaciju i elektrifikaciju, dodao je on.

Predsednik Ruskih državnih železnica Vladimir Ivanovič Jakunjin i predsednik i generalni direktor Simens AG Peter Lešer su 4. juna u Moskvi potpisali Sporazum o međusobnoj saradnji na međunarodnim tržištima zemalja u razvoju, među kojima važno mesto zauzima i Republika Srbija.

Partneri su potvrdili spremnost za nastavak svoje dosadašnje uspešne saradnje kroz zajednički rad na projektima izgradnje i modernizacije železničke infrastrukture, kao i isporuke voznih sredstava u zemljama u razvoju, navedeno je u saopštenju kompanije Simens.

Kako je naveo Lešer, posebne oblasti saradnje će biti definisane putem direktnih pregovora i zaključivanja posebnih ugovora između ove dve kompanije.

Ova dva svetska giganta imaju nameru da u Srbiji realizuju pet projekata za modernizaciju železničke infrastrukture koristeći novac ruskog kredita u iznosu od 800 miliona dolara.

Generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović i generalni direktor RŽD internešnl Sergej Aleksejevič Pavlov potpisali su 23. maja u Vladi Srbije Ugovor o izvođenju radova na izgradnji železničke infrastrukture i isporuci dizel-motornih vozova u vrednosti od 800 miliona dolara.

Projekti koji će se realizovati iz ovih sredstava treba da budu realizovani u narednih pet godina.

Izvor: B92

Pogledajte još