Razvijene bionske oči koje obećavaju vid slepima

0

Istraživači sa Univerziteta Monaš u Melburnu razvili su prve bežične bionske oči koje će povratiti vid velikom broju slepih ljudi. Oni će moći da vide obrise predmeta i ljudi, da razaznaju boje pa čak i raspoloženje ljudi.

“Monaš vižn sistem” (Momash Vision System), koji je razvio tim od 60 stručnjaka sa pomenutog univerziteta, omogućava slepim osobama da vide obrise predmeta i ljudi zahvaljujući implantu u mozgu koji je bežično povezan sa kamerom postavljenom na naočarima ili na prstu korisnika.

Čip preko elektroda stimuliše vizualni korteks, a mozak obrađuje podatke i pretvara ih u slike.

Ova tehnologija će omogućiti slepim ljudima da vide predmete kao nizove tačkica ili boja. Pomoću programa za identifikaciju lica, korisnik će moći da prepoznaje ljude. Predviđeno je, takođe, da će i mnogi drugi korisni softveri biti kompatiblini sa ovim sistemom, poput programa za prepoznavanje i korišćenje stepenica.

Očekuje se da istraživački tim sa Monaša izađe sa prototipom u prvoj polovini 2014 i da ga testira na slepoj osobi. Ukoliko testovi budu uspešni, tehnologija bi već u narednih 10 godina mogla da se nađe u širokoj primeni.

Direktor projekta prof Artur Louri izjavio za list Gardian da tehnologija predstavlja “značajan prodor” u odnosu na prethodne inovacije.

Izvor: B92, Tanjug

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.