Odalović rekorder po broju funkcija u Srbiji

Vlada je za samo nedelju dana Odalovića imenovala na dve nove funkcije. Osim funkcije u “Službenom glasniku”, Odalović je postao i član Saveta Univerziteta u Prištini. On je predsednik komisije za imenovanje, koja će raspisivati konkurse i birati direktore svih javnih preduzeća, iako u zakonu stoji da na to mesto ne sme da bude postavljeno već “imenovano lice u državnoj upravi”. Odalović je i potpredsednik Odbora za implementaciju Briselskog sporazuma.

Prema imovinskoj karti, ovaj socijalista sedi u još četiri fotelje. Predsednik je komisije za nestale i kidnapovane i na ime toga mesečno zarađuje oko 57.000 dinara, dok za posao zamenika sekretara u RIK-u dobija još 39.000 dinara. Kao generalni sekretar Vlade zarađuje 103.000 dinara, a odrekao se plate rukovodica radne grupe za nestala lica u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Po broju funkcija, uz Odalovića prednjače još dvojica socijalista - Dušan Bajatović i Živorad Smiljanić. Osim što obavlja poslaničku funkciju, Bajatović je istovremeno i direktor JP “Srbijagas”, član nadzornih odbora “Jugorosgasa”, Podzemnog skladišta gasa “Banatski dvor” i “Informatike”, a imenovan je i za direktora preduzeća “Južni tok”. Njegova mesečna primanja idu i do dva miliona dinara mesečno.

Živorad Smiljanić je predsednik opštine Apatin, član UO Kliničkog centra Srbije, član Programskog saveta RT Vojvodine i poslanik u pokrajinskom parlamentu.
Na listi političara sa velikim brojem funkcija je i Meho Omerović iz SDP. Osim što je poslanik u Skupštini Srbije, Omerović je predsednik UO PTT, predsednik Skupštine akcionara Poštanske štedionice i član komisije za rehabilitaciono obeštećenje. Za sve ove funkcije on prima i nadoknadu, pa njegova mesečna zarada iznosi blizu 320.000 dinara.

Nekadašnji član SRS, a sada funkcioner SNS Aleksandar Martinović je predsednik UO Agencije za privatizaciju, predsednik nadzornog odbora “Galenike” i odbornik u Rumi.

Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže za “Blic” da očigledno nema leka protiv gomilanja funkcija koje povećavaju podložnost korupciji.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.