LDP: Vojvodina treba da ima svoj ustav

Mijić je rekao da samo kroz sopstveni ustav Vojvodina može da definiše svoj položaj unutar Srbije.

"Danas Vojvodina zapravo ima samo fasadnu autonomiju. Viševekovna autonomija ne može da se zatire i da se uništi. Trpeli smo i davali i više nego što je trebalo. Sada je dosta, građanima Vojvodine je dosta. I ne plašimo se da to kažemo, jer smo lojalni građani ove države"
, rekao je Mijić na pres-konferenciji.

On je najavio da će LDP organizovati tribine širom Vojvodine i razgovarati s građanima o svojoj inicijativi. Po njegovim rečima, Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine koju je usvojila Skupština Vojvodine, nedovoljna je da bi se ostvarila autonomija Pokrajine.

Mijić je danas predstavio dva programska dokumenta LDP za Vojvodinu: Platformu za Vojvodinu i dokument sa deset odgovora na pitanje "Zašto nam je potrebna autonomija Vojvodine?".

U Platformi za Vojvodinu navodi se da je potrebna "mobilizacija" Vojvođana za odbranu autonomije.

U tom dokumentu se navodi i da ustav Vojvodine treba da sadrži katalog ljudskih i manjinskih prava, zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, finansijsku i statističku samostalnost, posedovni list Vojvodine i međunarodne garancije poštovanja Vojvodine i njenog konstitutivnog akta.

U Platformi je LDP pozvao sve demokratske stranke na okupljanje oko ideje autonomije Vojvodine.

Izvor: kurir.rs

Pogledajte još