Alen Islamović: U "Dugmetu" iz drugog pokušaja (VIDEO)

Rođen je u Sokolcu, selu nadomak Bihaća, u severozapadnom delu Bosne i Hercegovine. Islamović je prvi put dobio pristup muzici preko starijeg brata koji je kupio gramofon krajem 1960ih. Uz pomoć starijeg brata je naučio da svira gitaru, a 1974. godine je počeo da svira bas-gitaru u grupi Bag. Počeo je da peva jer je njegov brat imao najviše ploča, tako da je, po mišljenju kolega iz grupe, mogao da uči stihove.

Njegova lokalna popularnost porasla je sa koncertima njegove grupe. Pored Bihaća, Bag je nastupao je širom BiH. Oduševljavao se muzikom Led zepelina, Dip perpla i Bijelog dugmeta.

Nakon što je odslužio vojsku, Sead Lipovača ga je pozvao u Divlje jagode. Početak sa Divljim jagodama je bio vrlo težak, ali se na kraju isplatio kako je grupa postala vrlo popularna u nekim delovima Jugoslavije. Bili su toliko obećavajući da je aprila 1984. (kada je Željko Bebek napustio Bijelo dugme) Alen odbio ponudu Gorana Bregovića da peva u Bijelom dugmetu, a Divlje jagode su bile na korak od svetske slave. Međutim, na kraju je sve propalo, Divlje jagode su se raspale, a Alen se vratio u Bihać i odlučio da se bavio običnim poslom i da zaboravi na muziku. Ali onda je došla druga ponuda od Gorana Bregovića, a ovaj put Alen ju je prihvatio.

Sa njima je snimio ploče "Pljuni i zapevaj moja Jugoslavijo" (1986), "Mramor, kamen i željezo" (1987) i "Ćiribiribela" (1988).

Po odlasku iz "Dugmeta" nastavlja solo karijeru

Pogledajte još