Masovni protesti u Bosni i Hercegovini!

Pod sloganom „Kafa za JMBG“, organizatori protesta pozivali su sve građane BiH da se okupljaju na ovom mestu kako bi izvršili pritisak na vlasti i institucije da se njihovi zahtevi ispune.

Demonstranti traže i da se formira državni fond solidarnosti i da se od plata parlamentaraca i ministara izdvaja 30 odsto za taj fond.

Učesnici protesta su studenti, predstavnici nevladinog sektora, penzioneri, poljoprivrednici, taksisti i drugi.

(old_image)

"Na Trgu je veoma bučno. Ovde je već stotinjak ljudi, a svaki automobil u prolazu trubi. Prisutni su uglavnom mlađi, ali ima i starijih ljudi", izveštava Al Jazeera.


"Kada se narod digne, kad masa krene, onda oni shvate da nisu nedodirljivi. Verujem da je narod shvatio da imaju moć da urade neke promene na političkom planu i da za sve što im se ne sviđa izađu na ulice i traže svoje pravo. Želim da se zahvalim, posebno Beogradu, i svim ostalim ljudima koji pružaju podršku ovim protestima. Posebno mi je drago što su ovi protesti pokrenuli zajedništvo bh. naroda", izjavio je jedan od učesnika protesta.

Na platou je organizovana i igraonica za najmlađe članove protesta. Deci su obezbeđene igračke, papiri i bojice, javlja reporter Al Jazeere.

„Reke ljudi stižu na Trg BiH. Tu je već nekoliko hiljada demonstranata ... Predviđeni prostor skoro je ispunjen“, dodaje on.

(old_image)

PROTESTI I U BANJALCI

Grupa građana okupila se preko puta zgrade Narodne skupštine RS u Banjaluci. Okupljanje je organizovano kao podrška protestima u Sarajevu. Poput građana u Sarajevu i u Banja Luci piju kafu. Banjalučanka Jelena Santić- Stefanovska kaže da je došla da pruži podršku svim građanima BiH u borbi za usvajanje izmjena zakona o JMB. Sa Banjalućanima je i grupa građana iz Predora.

(old_image)

MOSTAR

Miran i dostojanstven protest građana Mostara zbog neusvajanja Zakona o JMBG-u započeo je danas u 11.55 sati ispred zgrade Većnice. Tom prilikom Natalija Aco, koja je na protest došla sa svojom bebom, rekla je je kako ovim putem građani Mostara žele pružiti podršku građanima u Sarajevu koji se danas okupljaju ispred zgrade institucija BiH, te kako traže hitno donošenje zakona o JMBG-u, formiranje državnog Fonda solidarnosti iz kojega bi se pomagalo lečenje građana i građanki slabog imovinskog stanja, te da se parlamentarci i ministri Veća ministara odreknu 30 posto svojih primanja do kraja mandata u korist spomenutog fonda, javlja Fena.

(Izvor: Beta, Al Jazeera )

Pogledajte još