Fotografi “nadlanu.com” najbolji u radionici World Press Photo

Originalnim i smelim idejama i maštovitim pristupom fotografi portala “Nadlanu.com”, Sanja Knežević i Marko Risović, obeležili su svojim radovima na temu “Obnova” prateću radionicu World Press Photo u Beogradu.

Izabrana fotografija Sanje Knežević „Lamb in the car/Jagnje u kolima”, iz serije o beogradskim Romima objavljena je u holandskim novinama „NRC Next” po završetku radionice.

Radionicu za 16 odabranih profesionalnih fotografa iz cele Srbije organizovao je u Domu omladine Beograda holandski foto reporter Dirk Jan Viser, čiji je rad usredsređen na savremene socijalne teme, odnosno na posledice politike na život pojedinca. Prvog dana, nakon predstavljanja portfolija predavača i svakog od učesnika ponaosob, Dirk Jan Viser je govorio o načinu na koji se gradi priča u foto-žurnalizmu, šta je potrebno da bi se neko istraživanje započelo i kako funkcioniše fotografsko tržište u svetu.

Drugog dana radionice učesnici su predstavljali radove koje su pripremili, zajedno ih komentarisali i izabrali po jednu najbolju fotografiju od svakog polaznika. Najsnažniji utisak na Dirka Jan Visera ostavila je reportaža Marka Risovića o bivšem Legionaru i reportaža Sanje Knežević o beogradskim Romima.

Radionicu su organizovali ambasada Kraljevine Holandije, Misija OEBS-a u Srbiji i Dom omladine Beograda.

Fotografije nastale tokom radionice izložene su u holu Doma omladine Beograda do 30. maja.

The World Press Photo Exhibition je jedinstvena putujuća izložba i prikazuje radove pobednika godišnjeg takmičenja u novinskoj fotografiji koje se održava širom sveta. Izložba u (old_image)Beogradu biće organizovana uz podršku ambasade Kraljevine Holandije, Misije OEBS-a, Grada Beograda i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Ove godine takmičenje je privuklo čak 5.508 fotografa iz 124 zemlje, 96.268 fotografija je uvršteno u takmičarsku proceduru, a izložba će biti prikazana u oko sto izložbenih prostora širom sveta.
Značaj ove izložbe za razvoj fotografske kulture u Srbiji izuzetno je veliki – osim sa insiprativnim izborom angažovanih fotografija autora iz celog sveta, posetioci su u prilici da se upoznaju i sa načinom na koji su one nastale, odnosno sa praksom savremenog profesionalnog fotografa.

D.T.

Pogledajte još