Đurić: Prodaja "Telekoma" jedina nada za spas budžeta

Foto: Beta/Milan Obradović

"Činjenica da predstavnici vladajuće kolicije nisu u stanju da saopšte ni konkretne ekonomske mere govore da je u ovom trenutku jedina nada za spasavanje budžeta ta da će prodati 'Telekom' i to po optimističkoj ceni od dve milijarde evra"
, rekao je Đurić novinarima u parlamentu.

Prema njegovom mišljenju, nakon toga će, "kao kod Miloševića", pola tih para biti "bačeno u bunar za kupovinu socijalnog mira, a druga polovinu za vraćanje skupih kredita".

On je takođe izneo očekivanje da će budžetski deficit do kraja 2013.godine iznositi dve milijarde evra, dok je za najavljeno povećanje plata i penzija rekao da je skoro "na nivou dozvoljene količine alkohola u krvi koju vozači".

Đurić je ocenio i da najavljene mere restrukuiranja javnih preduzeća i društvenih preduzeća neće biti završene do kraja godine.

"Zato mi izgleda da je ova vladajuća koalicija postigla jedini kompromis koji je tako rasturena iznutra mogla da postigne a to je da sve usmeri u prodaju Telekoma i zato imate tu formulaciju o uvođenju 4G sistema koji će nam navodno doneti nekoliko stotina miliona evra tokom 2013. godine", smatra Đurić.

I ova, kao i prethodna vlada, dodao je, pokušavaju da nađu prostor za razvoj ekonomije u privrede na rashodnoj strani, iako se on mora tražiti na prihodnoj strani budžeta.

Ističući da je jedini dugoročni spas za Srbiju razvoj privatnog sektora, Đurić je naveo da bi "pod ovakvim okolnostima i merama" do kraja godine rezultat mogao biti da "nekoliko desetina hiljada ljudi u privatnom sektoru ostane bez posla, apsolutno zaštićen javni sektor kao i to da će se proizvesti znatno veći deficit od dve milijarde evra".

Srbija će u tom slučaju, prema njegovoj proceni, godišnje imati minus od četiri do pet milijardi evra koje neće moći da servisira.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još