GENIJE IZ FOJNICE: Penzioner iz Bosne rešio matematički zadatak vredan milion dolara

Teksaški bogataš Endru Bil, čovek koji ima osam milijardi dolara, fasciniran brojevima, odlučio je da ponudi milion dolara za rešavanje jednog matematičkog zadatka.

Reč je o problemu nazvanom Bilova pretpostavka, koju i on sam pokušava da razreši već punih 20 godina. Nagradu je ponudio još 1997. i tada je iznosila 5.000 dolara, do 2000. narasla je na 100.000 dolara. Sada je Amerikanac odlučio da podigne iznos do impresivnih milion dolara.

Jahić tvrdi da je zadatak pokušavao da reši duže vreme i da je dugo lutao u pronalaženju tačnog odgovora. Kako tvrd, sada će pokušati stupiti u kontakt sa Bilom da mu pokaže svoje rešenje.

Naravno da ću ga kontaktirati. Ali, pre svega sam srećan zbog rešenja koje sam pronašao. Još vam ne mogu otkriti detalje, samo tvrdim da nije bilo jednostavno – kaže Jahić.

Bilova pretpostavka glasi da je Ax + By = Cz, s tim da su x, y i z prirodni brojevi veći od dva.

Znači, radi se o matematičkoj pretpostavci. Dugo sam pokušavao da rešim zadatak na klasični matematički način – jednačinom. Međutim, nije išlo, jer nema nijedne poznate. Onda sam išao logikom i pretpostavkom i tako da sam došao do tri nepoznate, a ostale tri sam otkrio putem redovne jednačine. To je za sada sve što vam mogu otkriti – dodao je Jahić.

Bil je samouki matematičar i kaže da želi da inspiriše druge mlade ljude da počnu da se zanimaju za matematiku i nauku. I Jahić kaže da je celog života opsednut brojevima.

Celog života bavim se matematikom i to je moja velika ljubav. Kada nešto čovek voli, ništa nije teško – dodao je Jahić.

Izvor: Dnevni avaz