Moskva: Slike sa gej protesta šokirale svet!

Poslanici ruske Dume u međuvremenu su danas usvojili kontroverzni zakon o zabrani "homoseksualne propagande" kojim se predviđaju i zatvorske kazne za prekršioce. Prema očekivanjima ruske javnosti, za predlog će glasati većina.

(old_image)
Policija razdvaja gej aktivistkinju i ekstremnog desničara
(Foto: Beta-AP)

Ovaj zakon zabranjuje "propagandu netradicionalnih seksualnih odnosa" maloletnicima, a obavezuje ruske i strane državljane, kao i medije.

Podršku poslanicima da usvoje zakon, koji kritičari vide kao pokriće za represiju LGBT osoba, pružilo je danas ispred zdanja parlamenta nekoliko stotina građana koji su objasnili da je "Rusija zemlja tradicionalnih vrednosti".

Poslanik vladajuće Jedinstvene Rusije Nikolaj Bulajev rekao je da očekuje da će ovaj "preventivni zakon" dobiti podršku parlamenta.

(old_image)
LGBT aktivistkinje se ljube na performansu ispred Dume (Foto: Beta-AP)

Zakonom su zaprećene kazne od 100.000 rubalja (2.500 evra) za pojedince koji budu iskoristili Internet za širenje homoseksualne propagande, a za organizacije kazna je do milion rubalja i do 90 dana zatvora.

(old_image)
Ekstremni desničar "davi" jednog od učesnika protesta (Foto: Beta-AP)

Sličan zakon kojim se zabranjuje homoseksualna i pedofilna propaganda usvojen je prošle godine u gradskom parlamentu Sankt Peterburga.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još