Novosađani podržali proteste u Sarajevu

0

Grupa aktivista i građana Novog Sada okupila se na glavnom gradskom trgu sa transparentima podrške demonstrantima iz Sarajeva.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine već skoro nedelju dana traju protesti zbog blokade izdavanja jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) u toj zemlji.

Protest u Novom Sadu organizovan je spontano, putem društvenih mreža i okupio je nekoliko desetina aktivista i Novosađana, kojima su se pridruživali i slučajni prolaznici.

Na transparentima koje je grupa istakla pisalo je “JMBG Novi Sad” i “Novi Sad za JMBG”.

“Ovim protestom želimo dati podršku građanima BiH i želimo da pokažemo da smo prevazišli religijske, etničke i nacionalističke prepreke”
, rekao je za agenciju Beta jedan od učesnika protesta.

Demonstranti su kazali da je važno da građani Srbije, regiona, ali i celog sveta pokazuju solidarnost jedni sa drugima i za probleme sa kojima se suočavaju, te da JMBG “nije samo unutrašnji politički problem Bosne i Hercegovine, već se tiče svih”.

Građani BiH danas su održali veliki protest ispred Parlamentarne skupštine u Sarajevu, na kom su tražili donošenje Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana, kako bi deca rođena nakon 12. februara mogla dobiti JMBG, zdravstveno osiguranje i putne isprave.

(Izvor: Beta, B92 )

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.