Štednja: Grčka ukida državnu TV i radio!

Predstavnik vlade Simos Kedikoglu saopštio je danas šokantnu vest, rekavši da će televizijski i radio signali državne korporacije ERT prestati da od sutra ujutro emituju program.

"ERT je slučaj izuzetnog nedostaka transparentnosti i neverovatnog preterivanja. Ovime je tome kraj", rekao je Kedikoglu na konferenciji za novinare, dodajući da je ERT bio "rasipnički raj".

Za to vreme, rad oko 2.500 zaposlenih biće privremeno suspendovan sve dok kompanija ponovo ne počne da radi što je pre moguće.

Za sada nije jasno koliko dugo će to trajati, javio je AP.

Sindikati radnika ERT-a na tri zemaljska televizijska kanala, jednom satelitskom i radio kanalu kažu da će održavati emitovanje programa.

Kedikoglu je rekao da će državni elektronski mediji kasnije biti ponovo otvoreni u novom formatu i sa znatno manje zaposlenih, ali nije precizirao koliko.

Svi zaposleni, kojih prema lokalnim medijima ima skoro 2.700, dobiće naknade i opet će moći da se prijave za posao kada se ponovo pokrenu programi, rekao je Kedikoglu.

Sindikat radnika ERT-a saopštio je da će konzervativna vlada, u težnji da ostane na liniji s kreditorima iz EU i MMF-a sprema da žrtvuje javnu televiziji i radio.

Sindikat javnog sektora Adedi zatvaranje državnih medija je proglasio državnim udarom.

Zaposleni u ERT-u mesecima su organizovali obustave rada protiveći se restrukturiranju javnih emitera što zahtevaju međunarodni kreditori koji pružju Grčkoj pomoć, ali uz uslov da ona sprovede bolne mere štednje.

(Izvor: B92, Beta, Tanjug)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.