Odbrana nudi 25 miliona evra za slobodu Miškovića?

Miškovićev advokat Zdenko Tomanović nije hteo ni da potvrdi ni da demantuje ovu informaciju, kao ni eventualni iznos jemstva.

Ranije odbijanje suda
Vanpretresno veće Specijalnog suda je u petak 7. juna produžilo pritvor Miškoviću zbog opasnosti od bekstva. U saopštenju koje je potpisala portparolka Dušica Ristić navodi se da je predlog jemstva Miškovićeve odbrane odbijen i zbog formalnih nedostataka. "Nije opredeljen iznos jemstva, niti podaci o tome koje lice će dati jemstvo, kao ni podaci o ličnim i porodičnim prilikama okrivljenog, niti imovno stanje lica koje daje jemstvo, a kako to nalažu odredbe Zakonika o krivičnom postupku", navodi se u saopštenju.

U Upravi za izvršenje zatvorskih sankcija potvrđeno je da je Mišković u ponedeljak uveče prebačen na Vojnomedicinsku akademiju zbog problema sa srčanim pritiskom.

Njemu je urađen test opterećenja srca, takozvani holter, i očekivalo se da nalazi sa VMA budu dostavljeni zatvorskim vlastima.

Mišković je vraćen u pritvor beogradskog Centralnog zatvora, a da li će u njemu i ostati, zavisiće od mišljenja lekara.

Kao i u slučaju bilo kog pritvorenika, navode izvori Danasa, ukoliko je medicinski nalaz takav da zahteva bolničko lečenje, Mišković će biti prebačen u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. Takođe, postoji mogućnost i da Miškovića u pritvoru posećuje i leči lekar po njegovom izboru.

Prema dosadašnjem iskustvu, iznos jemstva u zamenu za odbranu sa slobode može da ide do cifre za koju se u optužnici tereti osumnjičeni.

Prema optužnici koja je stupila na snagu 7. juna, prilikom izlaska Miroslava Miškovića iz vlasništva PZP Niš, njegovom preduzeću i preduzeću njegovog Marka pribavljena je nezakonita korist u iznosu od 2,3 milijarde dinara i 217.064 evra. Izbegli su i plaćanje poreza od oko 320 miliona dinara, a stekli su i zgradu u Takovskoj 6, ranije u vlasništvu PZP Niš, procenjenu na 3,8 miliona evra.

Miškovićev sin Marko u aprilu je iz zatvora prebačen u kućni pritvor uz elektronsku narukvicu.

Obojica su uhapšena 12. decembra prošle godine, tako da je stariji Mišković proveo tačno pola godine u zatvoru. U krugovima bliskim njegovoj odbrani tvrdi se da je Mišković srčane smetnje dobio zbog boravka u zatvoru. U okviru ove istrage, optužnica je 9. maja podignuta protiv ukupno 11 osoba, ali su u pritvoru samo stariji Mišković i vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković. Njih trojica se terete za zloupotrebu ovlašćenja odgovornog lica i utaju poreza.

(Izvor: Danas - J. Lukač)

Pogledajte još