Suzavac, vatra, haos: Pogledajte kako je danas u Istanbulu (FOTO)

0

Turska policija ponovo je večeras upala na istanbulski Trg Taksim da rastera hiljade demonstranata, upotrebivši vodene topove i suzavac od kojeg se razvio veliki oblak dima.

Ovo je, kako navodi američka agencija, najnoviji znak da je vlada premijera Redžepa Tajipa Erdogana izgubila strpljenje nakon 12 dana nemira u najvećem turskom gradu.

Foto: Beta, AP

Nekoliko ljudi je primljeno u kola hitne pomoći nakon najnovijih okršaja.

Foto: Beta, AP

Od mirnih demonstracija, u početku zbog najave seče drveća radi preuređenja Trga, protesti su prerasli u proteste protiv vlade širom zemlje.

Policija je danas srušila improvizovane barikade na trgu Taksim i upotrebila suzavac, gumene metke i vodene topove.

Foto: Beta, AP

Istovremeno najtiražniji turski list „Hurijet“ javlja da je policija privela više od 50 advokata koji su u istanbulskom sudu Čarlajan protesovali, pridruživši se zahtevima demonstranata na Taksimu.

Jedinica specijalnih snaga interevenisala je u sudnici Čarlajan gde se održavao protest i tom prilikom je pohapsila advokate. Oko 100 advokata sada čeka ispred policijske stanice tražeći oslobađanje svojih kolega. Ovo je treći protest koji su advokati održali u znak podrške demonstrantima na trgu Taksim.

Foto: Beta, AP

Advokatska komora iz Ankare objavila je da je policija danas privela više od 50 advokata.

“Privođenje advokata u zgradi suda silom navodi nas da postavimo pitanje u kakvoj vrsti 'demokratskog režima' živimo”, navela je Advokatska komora u saopštenju dostavljenom “Hurijetu”.

Foto: Beta, AP

Komora je postavila pitanje kome može biti zagarantovana bezbednost života i imovine u zemlji u kojoj policija odvodi advokate iz sudnice u pritvor. Ona je, takođe, rekla da će pomno pratiti razvoj situacije i da će štititi prava privedenih advokata iz Istanbulske advokatske komore.

U međuvremenu, turski ogranak nevladine organizacije “Amnesti internešenel” je danas na “Tviteru” osudio nasilje policije nad demonstrantima.

Foto: Beta, AP
“Mi osuđujemo sramno i brutalno policijsko nasilje. Mi smo ponovili naš zahtev za pravdu na sastanku sa guvernerom Istanbula”
, poručio je “Amnesti”.

()Izvor: Tanjug

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.