Vatra i suzavac na Taksimu

0

Turska policija je sinoć je upala na Taksim da rastera demonstrante, upotrebivši suzavac. Erdogan optužio demonstrante za vandalizam. Jutros mirno.

Oko jedan posle ponoći RTS javlja da su vatre gorele na trgu Taksim, a demonstranti ne odustaju i pored pritiska policije.

Demonstrant (Foto: Beta-AP)

Na glavnom istanbulskom trgu Taksim situacija je od jutros mirna, pošto su tokom čitave noći trajali sukobi demonstranata i policije koja je suzavcem i vodenim topovima pokušavala da razbije antivladine demonstracije i deblokira trg.

Trg je od jutros raščišćen, ali su policijska vozila s vodenim topovima i dalje u blizini, a demonstranti su ostali u obližnjem parku Gezi.

Demonstranti su se povukli u park Geza (Foto: Beta-AP)

Nekoliko ljudi je primljeno u kola hitne pomoći nakon najnovijih okršaja. Kako navodi “Foks njuz”, policija u opremi za razbijanje demonstracija je u jednom trenutku vodom iz topa polila i čoveka u invalidskim kolicima koji je nosio zastavu Turske. Erdogan je ranije danas optužio demonstrante da narušavanju ugled zemlje i upozorio da više neće tolerisati masovne demonstracije.

Sinoćna akcija policije (Foto: Beta-AP )

Vodeća opoziciona Republikanska narodna partija je u međuvremenu najavila da će 20 njenih parlamentaraca provesti noć sa demonstrantima u parku Gezi.

Guverner Istanbula Husein Avni Mutlu izjavio je sinoć da će policija nastaviti operacije protiv demonstranata na Trgu Taksim sve dok se on ne raščisti i pozvao je ljude da se klone tog mesta zarad lične bezbednosti.

Trg Taksim (Foto: Beta-AP)

“Istrajno ćemo nastaviti sa našim merama, bilo da je dan ili noć, dok se marginalni elementi ne raščiste i trg ne otvori za narod”, rekao je Mutlu.

Nova akcija razbijanja protesta protiv premijera Redžepa Tajipa Erdogana počela je juče ujutru. Kordoni policije su uz upotrebu suzavca i vodenih topova uspevali povremeno da potisnu demonstrante sa trga, ali su se oni ponovo vraćali sukobljavajući se s policijom na
koju su bacali kamenice i molotovljeve koktele.

U sukobima je zapaljeno i nekoliko vozila, a gorele su i barikade i automobilske gume šireći oko Taksima crni dim. Jak miris suzavca osećao se na širem području trga zbog čega su i prolaznici i turisti nosili zaštitne maske preko lica.

Protest na Taksimu počeo je krajem maja zbog planova o izgradnji tržnog centra na mestu parka Gezi, kao i replike vojne kasarne i džamije na trgu, ali je zbog brutalnog obračuna policije s demonstrantima prerastao u masovne antivladine demonstracije koje su se proširile po čitavoj Turskoj.

(Izvor: Beta, B92, RTS )

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.