Serija "Plavo leto" (Verano azul)

Serija govori o pustolovinama grupe mladih, starosti između 9 i 17 godina, za vreme letnjeg raspusta u mediteranskom gradiću Nerja u oblasti Costa del Sol u Andaluziji. Serija je bila veoma popularna u Španiji, ali je sa uspehom prikazana i širom sveta - u Latinskoj Americi, Portugalu, Francuskoj, a i u mnogim slovenskim zemljama poput Jugoslavije, Bugarske, Poljske i Čehoslovačke.

Za građane Bugarske i Poljske rođene između ranih 1970-ih i ranih 1980-ih "Plavo leto" obrađivalo je neke ozbiljne mladalačke probleme kojima se do tada niko na televizijama nije bavio. A zašto? Zbog perioda pod socijalističkim režimom kao što su Hipi-filozofija, razvod braka ili čak smrt bliskog prijatelja. Serija je bila jedna od malobrojnih TV ostvarenja za mlade emitovanih iza Gvozdene Zavese koja je odisala slobodom izražavanja suprotnoj ideološkoj indoktrinaciji tog vremena.

Produkciju je uradila španska nacionalna televizija TVE, a prvobitno je emitovana na glavnom kanalu TVE1 od 11. oktobra 1981. do 14. februara 1982. godine.

Pogledajte još