Drugi dan posete Tadića Parizu

PARIZ, 28. maja 2009. (Beta) - Drugog dana posete Parizu, predsednik Srbije Boris Tadić posetiće danas francuski parlament i održati predavanje u Institutu za međunarodne odnose na temu "Francuska-Srbija: novi početak".

Tadić je juče, nakon razgovora sa predsednikom Francuske Nikolom Sarkozijem, ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da neće prihvatiti nikakvo uslovljavanje kada je u pitanju status Kosova na putu Srbije prema Evropskoj uniji.

Dvojica predsednika saglasili su se oko ključnih elemenata sporazuma o strateškom partnerstvu dve zemlje, koji bi trebalo da podrazumeva saradnju na planu evropskih integracija Srbije, u oblasti kulture, nauke, obrazovanja i ekonomije. Sarkozi je predložio da taj sporazum bude potpisan u Beogradu.

Tokom prvog dana posete Parizu, Tadić je posetio i Rolan Garos, gde je u toku Otvoreno prvenstvo Francuske u tenisu.

Predsednik Srbije položio je sinoć venac na grob neznanog junaka ispod Trijumfalne kapije u Parizu, u slavu srpsko-francuskog prijateljstva i savezništva u dva svetska rata, a zatim je prisustvovao ceremoniji paljenja večnog plamena kod Trijumfalne kapije, u čast poginulim borcima u dva svetska rata.

Ceremoniji su prisustvovali članovi Komiteta večne vatre i Asocijacije srpskih ratnika 1914-1918. godine. Predsednik Srbije je u knjizi posetilaca upisao: "Herojima Francuske, saveznicima Srbije".

Planom posete predviđeno je i da Tadić otkrije Spomen ploču srpskim borcima iz Prvog svetskog rata.

Pogledajte još