Mihajlović: Sekretaricama plata 120.000

Treba smanjiti rashode, ali i povećati budžetske prihode i privrednu aktivnost, o čemu će se razgovarati na vladi do kraja nedelje, rekla je ministarka Mihajlović u emisiji RTS-a.

Mihajlović je skrenula pažnju da se racionalizacija u javnim preduzećima može sprovesti do određejne granice, ali istovremeno mora da se podstaknu investicije i poveća fiskalna disciplina, što znači da se moraju poboljšati poslovno okruženje za investitore i efikasnost, a porezi državi moraju da se plaćaju na vreme.

Kada je reč o privatizaciji javnih preduzeća, Mihalović je naglasila da EPS, Elektromrežu i Srbijagas ne treba prodati, ali ih treba restrukturisati i osposobiti da donose profit, napominjući da će se o eventualnoj privatizaciji Telekoma Srbije i Dunav Osiguranja tek razgovarati na vladi. Njen je utisak da niko u javnim preduzećima u Srbiji ne želi da se tamo nešto menja, izdvajajući kao pozitivan primer "Kolubaru metal", u kojem su sami sindikati predložili mere za reformisanje tog preduzeća.

Zamenik predsednika Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i generalni direktor Pošte Srbije Milan Krkobabić naglasio je da teret krize ne smeju da snose najsiromašniji i založio se za celovite reforme u javnom sektoru i javnim preduzećima, koje će da prate reforme svih ostalih sistema u Srbiji. Krkobabić smatra da je potreban dijalog države, predstavnika radnika i poslodavaca i sindikata, da bi se na jesen izašlo sa konkretnim merama za izlazak iz krize.

Što se tiče neefikasnosti nekih javnih preduzeća, Krkobabić je ocenio da ona moraju da se sve više okreću tržištu, da profesionalizuju poslovanje i postepeno se oslobađaju oslanjanja na državu. Država mora da se odredi koja su joj javna peduzeća potrebna i koja su od strateškog značaja i da ih zadrži, a ne da ih privatizuje, dok za ostala preduzeća treba da odluči da li su neophodna i da napravi realni plan privatizacije za njih, smatra Krkobabić.

Postoje mogućnosti za oporavak privrede, samo nam nedostaje optimizam, pravi programi i uslovi, naglasio je Krkobabić i podsetio da građani Srbije u bankama imaju ukupno na štednji oko 8,5 milijardi evra, za koje treba stvoriti uslove da se mobilišu u korist povećanja privredne aktivnosti.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović je rekao da je za taj sindikat neprihvatljiv najavljeni predlog Ministarstva finansija o racionalizaciji u javnom sektoru, koji podrazumeva smanjenje zarada za 10 odsto, za 40.000 zaposlenih u državnoj administraciji.

Sindikati su i protiv zamrzavanja zarada, naglasio je Cvetanović i napomenuo da bi mogla da se ostvari ušteda ako se smanji "siva" ekonomija samo za nekoliko procenata i da se poboljša naplata poreza. Konfederacija slobodnih sindikata je protiv privatizacije bilo kog javnog preduzeća, kao sto je Telekom Srbije koji godinama donosi profit, a pogotovo je to opasno najavljivati za takvo preduzeće koje je već na tržištu i uspešno se nosi sa konkurencijiom, rekao je Cvetanović.

Dugovi 179 preduzeća po 20 milijardi za gas i struju

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da 179 preduzeća u restrukturisanju duguje po 20 milijardi dinara za utrošeni gas i za struju, jer nisu u zakonskoj obavezi da plaćaju dospela dugovanja.

Govoreći o restrukturisanju i racionalizaciji, koje vlada mora da sprovede da bi ostvarila uštede u budžetu, Mihajlović je rekla da se mora racionalizovati i broj državnih agencija, a ostaviti da rade one agencije od kojih će privreda imati koristi.

Učestvujući u programu RTS-a, Mihajlović je rekla da u nekim državnim agencijama postoje velike razlike u platama, i navela primer da plate sekretarica u nekim državnim agencijama variraju od 45.000 do 120.000 dinara mesečno, što je nedopustivo.

Tanjug

Pogledajte još