Osamdeset četiri godine od rođenja Ane Frank

Rođena 12. juna 1929. godine je u Frankfurtu u jevrejskoj porodici, a postala je poznata posle smrti, zahvaljujući ocu Otu, koji je objavio njen dnevnik.

Kada je Ana imala četiri godine, porodica Frank emigrala je Holandiju, bežeći od nemačkog fašizma. Školovala se u holandskoj školi do 1940. godine kada su nemački fašisti okupirali Holandiju i mnogobrojnim odredbama ograničili građanska prava Jevreja.

Kada su 1942. godine progoni Jevreja postali učestaliji, Frankovi su se sakrili u tajne prostorije u poslovnoj zgradi Ota Franka — Tajno skrovište.

Nakon dve godine njihovo sklonište je otkriveno na osnovu dojave, a Frankovi, Van Pelsovi i Fric Pfefer deportovani su u logore.

Ana je umrla sedam meseci kasnije, pred sam kraj rata, od tifusa u koncentracionom logoru Bergen-Belzenu, nekoliko dana posle smrti svoje sestre Margo.

Anin otac, Oto Frank, koji je jedini preživeo rat, vratio se u Amsterdam i pronašao dnevnik svoje ćerke. Dnevnik, u kome je Ana beležila svoje misli od 12. juna 1942. do 1. avgusta 1944, objavljen je 1947. godine u originalnoj i delimično skraćenoj verziji na holandskom jeziku.

Pogledajte još