Skandal u Stejt dipartmentu: Pokušali da prikriju orgijanje saradnika Hilari Klinton

U memorandumu se konkretno navode pripadnici obezbeđenja državne sekretarke Hilari Klinton optuženi za angažovanje prostitutki.

Američki ambasador optužen je da je u javnim parkovima tražio plaćene seksualne usluge, dok je službenik obezbeđenja ambasade u Bejrutu seksualno napadao strane državljanke.

Takođe se spominje i lanac trgovine drogom koji je operisao u blizini američke ambasade u Bagdadu.

Sve u svemu, ukupno osam prestupa u kojima je Biro za diplomatsku bezbednost, istražni organ Stejt dipartmenta, pokrenuo istaragu, ali je Stejt dipartment upotrebio svoj autoritet da se istraga prekine.

Umesto toga, slučajevi su zataškani, nekolko pripadnika obezbeđenja je otpušteno, dok su ostali kažnjeni kratkom suspenzijom i premešteni na druge zadatke. Optuženi ambsador je poslat u Vašington, na razgovor sa državnim podsekretarom za menadžment Patrikom Kenedijem, nakon čega mu je dopušteno da se vrati na svoju dužnost u inostranstvu.

Ovo nije prvi put da Obaminu administraciju muče problemi zbog nedoličnog ponašanja zaposlenih. U javnosti je, recimo, 2012. dugo bio prisutan slučaj pripadnika tajne službe koji su 2012. na zvaničnom putovanaju u Kolumbiju orgijali sa 12 prostitutki. Nešto kasnije, za opijanje i nedolično ponašanje optuženo je i desetak pripadnika visokog vojnog kadra.

Mogu se čuti čak i tvrdnje da je angažovanje prostitutki od strane pripadnika obezbeđenaj Stejt Dipartmenta za tu službu “endemična” (tipična i specifična) pojava, i da ne predstavlja nikakvu retkost.

Portparol Stejt Dipartmenta Džejn Psaki je, međutim, u brifingu sa novinarima u ponedeljak sve ovo demantovala, uz tvrdnju da je Stejt dipartment uvek bio zainteresovan da se istrage dosledno sprovedu i da “ni ambasadori” nisu zaštićeni, ali da u nekima od slučajeva koji se spominju naprosto nije bilo dovoljno dokaza za pokretnje istrage i odgovarjućih disciplinskih mera.

Vođa demokratske većine u Senatu, demokratski senator Hari Rajd iz Nevade, na novinarska pitanja o optužbama za nedolično ponašanje i navodnom zataškavanju slučajeva sa zvaničnog mesta regovao je još odbojnije:

“Ne znam o čemu govorite. O čemu vi uopšte govorite? ...Pojma nemam o čemu pričate”, odgovorio je on novinarima.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još