Dobre vesti: Fakulteti odustali od poskupljenja, uporni samo Poljoprivredni i Geografski

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Slobodan Stupar izjavio je da su jedino Poljoprivredni i Geografski fakultet ostali pri čvrstom stavu da povećaju cene školovanja za samofinansirajuće studente.

On je novinarima, nakon sednice Senata Univerziteta u Beogradu, rekao da su pre desetak dana imali sastanak sa dekanima 11 fakulteta koji su tražili povećanje školarina i da je većina odlučila da cene vrate na staro.

"Većina fakulteta odlučila je da ostane pri staroj ceni za prvu godinu, jedino su Poljoprivredni i Geografski fakultet definitivno odbili da odgovore na apel studenata i Ministarstva prosvete"
, naglasio je Stupar.

On je dodao da neki od fakulteta imaju svoj model, tako da će Ekonomski fakultet školarine za prvu godinu da vrati na onu cenu koja je bila prethodne godine, a napraviće skalu sa stimulacijom i destimulacijom starijih studenata.

Odluku da li će biti vraćene cene školarina na staro Matematički i Elektrotehnički fakultet doneće na prvoj sednici Saveta fakulteta.

Povećanje školarina tražili su Poljoprivredni, Matematički, Geografski, Elektrotehnički, Pravoslavno- bogoslovski, Farmaceutski, Rudarsko-geološki fakultet, Fakulteta za specijalnu edukacijau i rehabilitaciju, FON, FPN, Stomatološki fakultet.

Prvi konkursni rok počinje prijavljivanjem kandidata 25. 26. i 27. juna, a polaganje prijemnog ispita predvidjeno je 30. juna, 1. 2. i 3. jula.

Objavljivanje konačnih rang lista
je 10. jula kada počinje i upis u prvom krugu.

Prema kalendaru upisa, 15. jula fakulteti dostavljaju Univerzitetu spisak preostalih slobodnih mesta za septembarski rok koji traje od 2. do 17. septembra.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još