Poreklo imovine Miloševića

BEOGRAD, 28. maj 2009. (FoNet) - Finansijska istraga za oduzimanje imovine stečene kriminalom pokrenuta je i protiv Mirjane Marković i Marka Miloševića, koji se sumnjiče da su predvodili organizovanu kriminalnu grupu švercera cigareta od 1996. do 2001, saznaje Blic.

Državni tužilac Slobodan Radovanović, odgovarajući na pitanje Blica da li su pod istragom Mirjana Marković i Marko Milošević, rekao je da niko nije zaštićen.

Za sada je istraga pokrenuta protiv 280 osoba u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Požarevcu i Smederevu, rekao je on.

Očekujemo da će u prvim istragama biti oduzeta imovina u vrednosti od oko 50 miliona evra, kaže tužilac Radovanović.

Supruga i sin Slobodna Miloševića osumnjičeni su za šverc cigareta od 1996. do 2001, čime su ostvarili nelegalnu zaradu od više desetina miliona tadašnjih nemačkih maraka.

U dosadašnjoj istrazi, prema tvrdnjama policije, ustanovljeno je da je Marko Milošević ušao u posao zahvaljujući Vladimiru Kovačeviću Trefu, osnivaču preduzeća Tref rentakar.

Cigarete su švercovane tako što su u međugraničnoj zoni predstavljane kao neka duga roba koja treba da se preveze kroz Srbiju.

U svim slučajevima, ključni je bio telefonski poziv Mire Marković na broj Mihalja Kertesa, tadašnjeg direktora Carine.

Veći deo zarade Marka Miloševića, kako veruju istražni organi, još je pre 5. oktobra 2000. prebačen na Kipar.

Od poznate imovine u Srbiji Miloševići imaju vilu na Dedinju u Tolstojevoj ulici, u Požarevcu porodičnu kuću, a Marko Milošević je imao nekoliko radnji u Beogradu i Požarevcu, kao i diskoteku „Madona”.

Pod sudskim sporom između države i naslednika Slobodana Miloševića je dedinjska vila Mir, koju su Miloševići navodno otkupili za smešno malu sumu.

Na udaru tog zakona prvi se našao Milorad Ulemek Legija. On bi već u ponedeljak, 1. juna, mogao da ostane bez svoje vile u beogradskom naselju Cerak.

Naime, kako Blic saznaje, Specijalni sud će tog dana doneti rešenje o zahtevu tužilaštva da se nekadašnjem komandantu Jedinice za specijalne operacije (JSO) oduzme vila od 150 kvadrata u Ulici Ilije Stojadinovića.

Pogledajte još