Moderna porodica: Šalju poruke iako su u istom stanu

Članovi porodice u godinu dana razgovaraju 624 puta, a iako na mobilnom provedu u tom razdoblju 68 sati, društvene mreže sve su češće komunikacijsko sredstvo.

Mnogi se od njih dogovaraju preko Fejsbuka preko kojeg razmene oko 468 poruka godišnje, dok ukupno pošalju 1.768 SMS poruka i 520 mejlova, piše Dejli mejl.

Trećina roditelja s decom komunicira preko interneta, a 44 odsto njih ponekad šalju poruke drugim članovima porodice iako su trenutno svi u istom stanu. Najčešći razlozi za to su lenjost i strah da ih deca neće čuti, a kako stalno koriste mobilni telefon, pre će dobiti poruku.

Deca, osim s roditeljima, najviše vremena provedu u razgovoru s braćom odnosno sat vremena i 18 minuta svake nedelje, potvrdilo je istraživanje.

"Ubrzani način života doveo je do toga da se više oslanjamo na modernu tehnologiju nego na razgovor oči u oči. Iako par poruka na dan ne zvuči strašno, u godinu dana skupi se skoro 1800 poruka. Zabrinjavajuće je to što ljudi šalju poruke jedni drugima, a deli ih samo zid sobe", istakli su iz Tošibe, koja je naručila istraživanje.

(Izvor: 021.rs)

Pogledajte još