Horoskop i strahovi: Čega se plaši koji horoskopski znak? (+saveti)

Da bismo se oslobodili straha, moramo postati svesni čega se bojimo. Taj prvi korak možda je i najteži. Kad prepoznamo svoj strah, kad sebi priznamo da ga nosimo u sebi, tada bar znamo s čime imamo posla.

Ako prestanemo da izbegavamo situacije koje su nam pre bile na neki način teške ili problematične, prihvatamo izazov ličnog rasta koji vodi prema ispunjenju snova i sreći.

Polako se oslobađamo spona kojima nas je strah držao zarobljenima. Time oslobađamo energiju koja više ne mora služiti za zaštitu, nego za razvojne faze života koje uvek nose uzbuđenje novog, osećaj životnosti i sreću.

Pročitajte šta vam je potrebno, čega se bojite i kako da pomognete sebi...

Ovan - Strah od poraza

Osećaj ispunjenog života postižete prihvatanjem izazova. Prirodni ste vođa, nezavisni, hrabri i pokretljivi. Volite da se takmičite da biste pobedili i tako učvrstili svoj ego. Osećaj fizičke, intelektualne ili duhovne snage preko je potreban da biste se osećali sigurno.

Strah od poraza vaš je najveći neprijatelj. Bojite se da niste dovoljno dobri, spretni, sposobni, pametni ili lepi da biste u nadmetanju s drugima odneli pobedu. Poraz vas ostavlja bespomoćnim i slabim, a nesvesni strah može iscrpiti vašu životnost i oslabiti vam volju. Kad stvari ne idu onako kako vi želite, branite se grubim i sebičnim ponašanjem u bezobzirnom pokušaju da nametnete svoju volju.

Da ne biste ispali iz igre života, okušajte se prvo u malim i sigurnim pobedama koje vas jačaju. Igrajte pošteno, s više obzira prema drugima, i naučite gubiti sportski.

Bik - Strah od promene

Stvaranje sigurnosti i lepote u svetu koji vas okružuje vaš je najvažniji zadatak. Svaki korak prema napred pažljivo je pripremljen jer morate biti sigurni da nove stvari neće narušiti sve ono što ste već stvorili i izgradili. Ne volite riskirati, a poznate stvari i navike daju vam osećaj sigurnosti.

Najviše se bojite iznenadne i nepredvidive promene. Strah će vas naterati da se grčevito štitite poznatim navikama, čak i ako niste zadovoljni životom. Poznato zlo je za vas manja opasnost od nepoznatog.

Ohrabrite se na promenu dugogodišnjih rutinskih navika. Obuzdajte potrebu za skupljanjem stvari i odbacite sve čime se niste koristili poslednjih godinu dana. Time iskazujete poverenje da će vam život već nekako dati sve što vam treba. Vizuelizujte dobre stvari koje su moguće samo ako dopustite da se dogode. Recite da životu!

Blizanci - Strah od izolacije

Vaša potraga za znanjem i skupljanje najrazličitijih informacija ima koren u dubokom uverenju da će vas znanje zaštititi od životnih boli. Vaš je um prezaposlen opažanjem, imenovanjem i kategorisanjem sveta oko sebe. Morate biti stalno u pokretu kako vam ništa ne bi promaklo.
Opasnost da ostanete odsečeni od izvora informacija stvara strah od izolacije. Ako ste postali njegov zarobljenik, neumorno ćete skupljati informacije. Trebaće vam sve više vremena u tom nepresušnom zadatku, što vas na kraju može otuđiti od ljudi. Izgubićete osećaj za stvarnost.

Vaše srce može biti mudrije od svega što ste naučili iz knjiga. Ono zna da vas znanje neće ugrejati u hladnim i usamljenim noćima. Otvorite se stvarnim životnim iskustvima u kojima ćete pronaći praktično znanje, a hladnu i suvoparnu informaciju zamenite razumevanjem i saosećanjem.

Rak - Strah od nepripadanja

Vaša brižna i osećajna narav ima izražene zaštitničke sklonosti. Važan vam je osećaj da ste nekom potrebni, da osetite emotivnu sigurnost u krugu porodice, s ljudima koji vas vole. Premda je vaš način ponašanja pomalo oprezan, često konzervativan, vasa su osećanja snažna, topla i jaka.

Najviše se bojite nepripadanja, kad samoća preti da nećete imati gde da usmerite svoja osećanja. Kad vas zarobi strah, preterano zaštitničko ponašanje guši vaše bližnje. Počinjete manipulisati osjećanjima tražeći pažnju za ono što radite za druge. Umesto zbližavanja, stvarate otpor, zadirete previše u tuđu intimu.

Premda vam je kao izrazito osećajnoj osobi teško biti objektivan, pokušajte hladne glave analizirati situaciju i dati drugima više prostora. Bliskost i tajne koje drugi dele s vama su povlastica, a ne obaveza. Budite na toj povlastici zahvalni.


Lav - Strah od beznačajnosti

Vi se morate osećati posebnim i jedinstvenim da biste bili zadovoljni. Osećaj da vam je namenjena posebna sudbina izvor je vašeg ponosa i kreativnosti. Pomalo kraljevski osećaj veličine čini vas toplom i velikodušnom osobom, dok god osećate da vas drugi cene. Potrebne su vam pohvale i prihvatanje da biste se osećali sigurno.

Arhetipski strah koji vas najžešće sputava je strah od beznačajnosti. Ne želite da vaš život bude običan, rutinski, ne podnosite da vas ignorišu. Ako vas zarobi strah, vaša se velikodušnost može pretvoriti u zavist, vaša toplina u aroganciju, a vaša jedinstvenost postaje neumereno samoveličanje.

Bogatstvo unutrašnjeg sveta, vaša kreativnost i vizije daju značaj vašem životu i nisu vam potrebne spoljne pohvale i divljenje. Oslonac koji vam je potreban naučite da pronađete u sebi.

Devica - Strah od nereda

Život doživljavate kao neuredno i haotično mesto, pa je stvaranje reda preduslov da biste se osećali sigurno. Nenadmašna urednost, organizacijske sposobnosti, osećaj za detalje i sklonost savršenstvu osobine su koje definišu vašu narav, prenosi portal Informacija.ba.

Duboko skriven u vama je strah od nereda, posebno emotivnog haosa, koji bi vas mogao zaskočiti i odvući u stanje bespomoćnosti u kojem nemate kontrolu. Zbog njega grčevito insistirate na sitnicama i žestoko kritikujete druge, ali ne i sebe. Što je strah veći, to ćete više prigovarati, opominjati i kritikovati. Tako ćete u paničnom pokušaju da preuzmete kontrolu stvarati negativne vibracije i prividni red.

Pokušajte se opustiti i dopustiti sebi i drugima da ne budu savršeni. Prihvatajte druge ljude i situacije onakvima kakvi jesu. Otkrijte da svet u svojem nesavršenstvu poseduje posebnu lepotu.

Vaga - Strah od sukoba

Osećate se dobro kad znate da vas drugi prihvataju. Da biste to postigli, nastojaćete da ugodite drugima i stvarate skladne odnose. To nije uvek lako jer u dinamici veza vladaju zastrašujući osećaji i nagoni. Premda verujete u korektne odnose, poštenje i uljuđenost, to su ideali koje je stvorio um u pokušaju da se zaštiti od nepredvidivosti i haosa osećanja.

Vaš najveći strah je strah od sukoba jer tada osećanja izmiču kontroli. Premda niste mekušac, kad zatreba, znate se žestoko boriti za sebe. Ipak, zarobljeni strahom, možete potonuti u stanje u kojem ćete previše popuštati, odstupati od svojih potreba u ime očuvanja sklada.

Ponekad je zdravo pustiti da nakupljena osećanja izbiju na površinu u naletu ljutnje, suza ili nepristojnog ponašanja. Dopustite sebi emotivno rasterećenje, svađu ili sukob. Zapamtite da posle kiše dolazi sunce.

Škorpija - Strah od gubitka kontrole

Vi ste vrlo intenzivna osoba koja ništa ne radi polovično. Kad se nečega prihvatite, bilo da je reč o poslu ili ljubavi, potpuno ćete se predati tom zadatku. Ta predanost jedan je oblik kontrole koju morate da imate. Osećate se sigurno kad istražite i otkrijete sve o temi koja vam je važna. Tada ste vi autoritet i ništa vas ne može iznenaditi. Volite da vas smatraju odgovornim i pouzdanim.

Strah od gubitka kontrole vaš je skriveni neprijatelj. Bojite se da vas nepoznate okolnosti mogu zaskočiti i preuzeti vlast nad vašom sudbinom. U pokušaju da zadržite kontrolu opirete se promenama i nepopustljivi ste u svojim uverenjima.

Promene i preobražaji znače život. Verujte intuiciji koja će vas u pravom trenutku upozoriti da morate riskirati. Vaša sposobnost da se uvek dignete na noge obnovljeni i snažni tako je izražena da nikakav strah ne može zaustaviti vaš razvoj.

Strelac - Strah od sputavanja

Vaš optimizam i vera u budućnost počivaju na osećanju da je život putovanje. Treba vam puno slobode da istražujete, da lutate u potrazi za odgovorima. Vrata novih mogućnosti uvek moraju biti otvorena, bilo da je reč o duhovnim, emotivnim ili fizičkim iskustvima.

Bojite se da će vam biti uskraćena sloboda da sledite tragove koji vode razumevanju života i definišu njegov smisao. Sklonost filozofiranju odbrana je od banalnosti sopstvenog postojanja. Ako vas zarobi situacija u kojoj ne vidite mogućnost razvoja, tonete u depresiju. Vaš optimizam često počiva na pojednostavnjenim sloganima. Možete biti netolerantni prema onim koji ne prihvataju vašu „istinu“.

Preispitajte svoja uverenja. Odbacite površnost i beskorisne priče jer sloboda leži u sposobnosti vašeg uma da se menja, da se čudi novom i prihvata ono što je drugačije.

Jarac - Strah od neuspeha

Vi ste osoba koja uvek postiže više. Uporni i ambiciozni, precizno uočavate životnu stvarnost i stvarate strategiju razvoja. Dobro razumete društvenu, poslovnu ili finansijsku hijerarhiju i želite u njoj učvrstiti svoje mesto. Nepoverljivi ste i najradije sve radite sami jer tako možete izbeći da vas iznevere u kritičnom trenutku.

Strah od neuspeha kulminacija je lepeze strahova – od greške, od kazne, od gubitka statusa ili novca. Nećete dopustiti da vaša materijalna i statusna sigurnost bude ugrožena. Kad ste u strahu, ne verujete nikom, odugovlačite, greške prebacujete na druge i tako gubite autoritet.

Jačajte veru u sebe i svoje sposobnosti. Iskažite više poverenja drugima. Ne dopustite da strah blokira vašu preduzimljivost i da vaša ambicija zakržlja. Greške se mogu ispraviti, iz njih možete učiti tako da se ne ponove.

Vodolija - Strah od iracionalnog

Vi ste nezavisna osoba snažne volje, originalnih ideja. Želite da živite po svojim pravilima i ne bojite se da budete drugačiji. Imate izražen osećaj pravde, poštenja i drugih plemenitih ideala civilizovanog društva koji treba da vas zaštitite od životnih boli. Spremni ste menjati i popravljati sve što se ne uklapa u vaše ideale.

Svesni ste da nagoni i osećanja pokreću svet. Njihova iracionalnost, neobjašnjivost, duboko vas plaše. Kad strah zaledi vaše srce, strogo ćete insistirati na poštovanju ideala. Ponašate se kao da su vaša uverenja jedina ispravna i gubite toleranciju po kojoj ste inače poznati.

Prihvatite činjenicu da će nagonske sile ljudske naravi, iracionalnost emocija i same prirode uvek biti prisutne. One mogu uzrokovati bol i nepravdu, ali su istovremeno kreativne. Neka vam budu nadahnuće za promene koje želite sprovesti.

Ribe - Strah od odvojenosti

Vi ste osetljiva, intuitivna i prilagodljiva osoba koja duboko oseća život. Čini se da s jednom nogom stojite u stvarnosti, a drugom u nekom nevidljivom svetu. Iz njega crpite maštu i nadahnuće. Osećaj sigurnosti postižete emocionalnim stapanjem. Ljubavne veze u kojima osećate duboku povezanost s partnerom presudne su za vaše duhovno zdravlje.

Život bez ljubavi i samoća za vas mogu biti razarajući, no najveći strah proizlazi iz opasnosti da izgubite vezu s imaginarnim svetom iz kojeg crpite snagu. Stvarnost vam ne pruža utehu i može biti bolna u svojoj nesavršenosti, ružnoći i patnjama. U pokušaju da ponovo pronađete svoj izgubljeni raj, na razne načine bežite od stvarnosti.

Kreativnost i umetničko izražavanje vaša je najbolja odbrana. Jednako uspešan protivotrov za strah je široko područje duhovnosti. Ono će upotpuniti vaše razumevanje sveta i produbiti vaše saosećanje.

(Izvor: 24sata.info)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.