Preminuo glumac i pedagog Vladimir Jevtović

Jevtović je rođen 30. aprila 1947. godine u Beogradu. Diplomirao je filozofiju 1970. godine, a glumu 1971.

Na Fakultetu dramskih umetnosti predavao je od 1975. godine na Katedri glume.

Odbranio je magistarsku tezu iz filozofije 1979. godine sa temom "Sartrova književnost kao medijum njegove filozofije" i doktorirao na FDU 1986. godine sa tezom "Glumac u teatru laboratorijumu".

Izabran je u zvanje redovnog profesora 1991. godine i bio predsednik Umetničkog veća fakulteta od 2009. godine.

Predavao je na Fakultetu umetnosti Priština, na BK Akademiji umetnosti, Akademiji umetnosti Banja Luka i radio u Školi glume i govora "Dadov".

Od oktobra 1982. do jula 1983. boravio je kao stipendista Vlade Francuske u Centru Pitera Bruka u Parizu.

Učestvovao je u emisijama Radio Beograda - "Zeleni megaherc", "Putokaz" i "Ozon".

Osnovao je pozorište "Pod razno" i letnju radionicu mediteranskih pozorišnih škola "Masline".

Jevtović je bio član Upravnog odbora Evropskog konzorcijuma za saradnju visokih pozorišnih škola "Koncepts".

Igrao je u pozorištu, na filmu i televiziji. Režirao u pozorištu, uglavnom sa svojim bivšim studentima.

Od jula 1999. do decembra 2000. godine obavljao je funkciju vršioca dužnosti direktora Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Pisao je eseje objavljivane u časopisima "Scena", "Teatron", Zbornik Matice srpske, Zbornik FDU. Autor je knjiga: "Scenska kultura" (1981), "Neposlušni bumerang" (1989), "Siromašno pozorište" (1992), "Uzbudljivo pozorište" (1997), "Odbrana glume" (2009) i "Moj pedagoški metod" (2010).

Kroz njegovu glumačku "radionicu" prošli su Slobodan Boda Ninković, Nebojša Dugalić, Sergej Trifunović, Mirjana Joković, Srđan Todorović, Vesna Trivalić, Dragan Bjelogrlić, Nataša Ninković.

Povodom smrti Vladimira Jevtovića oglasile su se njegove kolege i bivšti studenti koji su saopštili da je to za njih šok, a za Fakultet dramske umetnosti i katedru glume veliki gubitak.

"On je bio jedan od stubova fakulteta i katedre za glumu, a generacije studenata, koji su postali veliki glumci završile studije pod njegovim vodjstvom. Pamtićemo ga kao vrhunskog pedagoga i vrhunskog umetnika", rekao je dekan FDU Zoran Popović.

Jevtovićev kolega sa fakulteta, ali i njegov nekadašnji student, glumac Dragan Petrović Pele, bio je veoma kratak. "Čovek za ovakve stvari ne može da se pripremi, izgubili smo velikog profesora glume, a ovo je i veliki gubitak za katedru i za mene lično", rekao je on.

Proslavljeni glumac i takođe Jevtovićev student Nebojša Glogovac rekao je da je tužan zbog gubitka profesora, ali je istakao da je "taj čovek uradio posao za dva života".

"Bio je sjajan profesor. Pomogao nam je da naučimo šta je gluma, kako da živimo od ovog posla, kakave nas nevolje vrebaju", naglasio je Glogovac, koji je na klasu kod profesora Jevtovića išao sa Natašom Ninković, Vojinom Ćetkovićem i Sergejom Trifunovićem.

Ninkovićeva je rekla Tanjugu da je "jako tužna" i da iako je to očekivala, jer je bio bolestan, "uvek ta smrt dodđe iznenada".

"Od kako sam saznala tužnu vest kroz glavu mi prolazi čitavo školovanje, razmišljam o tome kako mi je on promenio život, kako mi ga je učinio lepšim, a smatram da mu to nisam dovoljno puta rekla", rekla je Ninkovićeva.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još