Dragomir Bojanić Gidra (VIDEO)

"Moj me insekt nikad ne vara"

"A vi ste, druže kolektore"

"Odlično izgledaš dok ne progovoriš"

"Ne mogu prijatelju, vidiš da sam u aranžmanu"

"Sreća tvoja što ne lete krave po drveću. Zato ja više volim kokoške, naročito batake"

Dragomir Bojanić Gidra rođen je 13. juna 1933. godine u Kragujevcu, a umro 11. novembra 1993. u Beogradu.

Glumačku karijeru je počeo u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao student prve godine Pozorišne akademije. Bio je najmlađi Mitke u istoriji jugoslovenskog pozorišta. Od 1964. do 1966. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Filmsku karijeru je započeo epizodnom ulogom u filmu Žike Mitrovića „Ešalon doktora M.“ Glavne i veće sporedne uloge je igrao u više od trideset domaćih filmova, a snimao je i u Italiji. Pod pseudonimom „Antoni Gidra“ (Anthony Ghidra), Dragomir Bojanić je šezdesetih godina u Italiji snimio desetak vesterna i akcionih filmova. Za ulogu u filmu „Balada o revolverašu“ (1967) režisera A. Kaltabijana dobio je i nagradu.

Iako je snimio veliki broj filmova, najveću popularnost, širom SFRJ, stekao je ulogom Žike Pavlovića koju je, u deset delova filma „Lude godine“, igrao od 1978. do 1992. godine. Takođe je ostao poznat i po ulogama kaplara Janićija u filmu „Marš na Drinu“, Žike Mitrovića iz 1964. godine i agenta Mikule u seriji Povratak otpisanih iz 1978. godine.

Preminuo je 11. novembra 1993. godine, u Beogradu, od raka jetre.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Pogledajte još