Godinu dana zatvora: Otac ubio teško bolesnu ćerku iz samilosti

Od toga će prvu godinu zatvora odslužiti, a druga je godina uslovna.

Kako je obrazložila sudija Melita Avedić, pri odmeravanju kazne primenjene su povoljnije odredbe novog Krivičnog zakona, koje omogućuju delom uslovnu kaznu. Ujedno je dodala da je to najniža moguća kazna za delo koje je počinio.

"Nema sumnje da je Marijana umrla nasilnom smrću. Naše pravosuđe ne poznaje ubistvo iz samilosti, ali je pri određivanju kazne sudsko veće uzelo u obzir i sve olakšavajuće okolnosti, posebno činjenicu da je pri počinjenju dela bio bitno smanjena uračunljivost", dodala je sudija Avedić.

U završnoj reči županijski državni tužilac Stipe Vrdoljak napomenuo da je za takvo delo predviđena minimalna kazna od pet godina zatvora jer je pravo na život iznad svakog drugog prava.

"Čin Jose Gregurića ničim se ne može opravdati jer, čak da je u pitanju i eutanazija, on nije isključio aparate, nego je u ruke uzeo nož. Zbog toga Državno tužilaštvo nikad nije bilo u dilemi o njegovoj krivici"
, rekao je Vrdoljak.

On je dodao da je suđenje pratila negativna medijska kampanja, koja je apelovala za blagu kaznu ili čak oslobođenje okrivljenog. Branitelj okrivljenog Branko Posavčić završnu je reč počeo ćutanjem, kako bi upozorio na složene uslove u kojima se dogodilo delo.

Posebno je apelovao na dvoje sudija porotnika da donesu odluku prema svojoj svesti i savesti.

"Nekoliko dana pre i posle događaja trajno je izbrisano iz moga pamćenja. Od prve operacije moje ćerke pre četiri godine, tuga se uvukla u našu porodicu. Svi su se radovali životu, samo je moja ćerka vegetirala bez nade", posljednji je iskaz osuđenog Gregurića tokom rasprave.

Pogledajte još