Iz Robnih rezervi nestalo 78.000 tona žita, šteta 20 miliona evra!

Radna grupa za vanredno utvrđivanje stanja zaliha pšenice i kukuruza kod ovlašćenih skladištara Republičke direkcije za robne rezerve utvrdila je da iz pomenutih 17 silosa nedostaje oko 46.000 tona merkantilne pšenice i oko 32.000 tona merkantilnog kukuruza.

Kako je saopšteno iz kabineta potpredsednika Vlade i ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasima Ljajića, u još dva silosa su uočene nepravilnosti u skladištenju.

Radna grupa će naredne nedelje Vladi Srbije predati kompletan izveštaj o svom radu, s predlogom mera koje treba preduzeti, i zatražiće skidanje oznake državne tajne sa podataka o ukupnim količinama kukuruza i pšenice koje se nalaze u robnim rezervama, kako bi se drugi državni organi, pre svega MUP, Tužilaštvo i Poreska uprava obavestili o utvrđenim nepravilnostima i razmerama pričinjene štete i preduzeli mere iz njihove nadležnosti, navodi se u saopštenju.

"S obzirom na to da je kontrola stanja kukuruza i pšenice u robnim rezervama izvršena na kvalitetan, profesionalan i ozbiljan način, uprkos poteškoćama i rizicima sa kojima se radna grupa susretala, ja ću predožiti da predsednik radne grupe, koji je zaposlen u Tržišnoj inspekciji bude adekvatno nagrađen i unapređen u službi", izjavio je potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

Ministarstvo poljoprivrede navodi da kod 32 skladištara nisu registrovani manjkovi pšenice i kukuruza.

Registrovana su tri slučaja pokušaja obmane komisije, i to u vidu duplih dna u ćelijama silosa. U jednom slučaju je skladištar onemogućio kontrolu uklanjanjem merdevine na silosima, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kod 26 skladištara je neophodno uraditi dodatne provere, jer je registrovan promet robe u periodu obavljanja kontrole, što onemogućava konačan zaključak o stanju kvaliteta i kvantiteta robe.

Poljoprivredni inspektori su prisustvovali i sačinjavali zapisnike pri svakoj pojedinačnoj kontroli tokom koje je "Jugoinspekt" doo Beograd vršio poslove merenja i uzimanja uzoraka u silosima.

U Radnoj grupi su, pored predstavnika Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, bili i ljudi iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i iz Republičke direkcije za robne rezerve.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još