Nova likovna zvezda: Slike autistične devojčice se prodaju i za 830 funti (VIDEO)

Ajris Grejs Hamšo počela je da se bavi slikanjem umesto terapije a kada su njeni roditelji odlučili da stave radove na prodaju, cene su dostigle i do 830 funti.

"Nakon terapije slikanjem Ajrisino stanje se popravilo – sada želi da se igra i mnogo je srećnija. Pre tri meseca smo shvatili da je Ajris veoma talentovana", kazala je majka Arabela Karter-Džonson.

"Kada smo postavili njene slike na Fejsbuk dobili smo ponude od kupaca iz celog sveta. Jedan uramljeni print prodali samo na dobrotvornoj aukcji za 830 funti. Kada je počela sa likovnom terapijom pomislili smo da slika predivno, ali svaki roditelj misli da je njegovo dete divno. Međutim, mnogi ljudi su počeli da je hvale" dodaje Grejsin otac Piter Džon.

Do sada je porodica prodala osam Grejsinih radova i planira da ih učini dostupnima i u štampanoj verziji.

Ovoj trogodišnjakinji, koja ne govori, prošle godine je dijagnostikovan autizam pošto su njeni roditelji primetili da ih retko gleda u oči. Pokušali su brojen terapije da joj pomognu da se socijalizuje.

"Probali smo terapije igranjem, govorom, sa konjima, muzikom, probali smo sa promenom ishrane i mnoge druge metode", kaže Karter-Džonson, ali je tek likovna terapija urodila plodom.



"Ajris je ranije bila uronjena u knjige, retko je uspostavljala kontakt očima i nije želela ili nije znala kako da se igra sa nama. Kada bismo je odveli blizu druge dece postajala bi uznemirena. Ona sada jaše na mojim leđima uz salve smeha, igra se i komunicira stvarajući sama svoje znakove"
, kaže mama Arabela.

"Njen autizam proizveo je slikarski stil koji nikada ranije nisam videla kod deteta njenih godina – razume boje i način na koji se one odnose jedna sa drugom. Dok slika, Ajris zrači uzbuđenjem i radošću. Nije htela da crta olovkama niti da slika na štafelaju, ali kada sam joj stavila papir i boje na sto, oduševila se. Volela bih da naša priča bude inspiracija svim drugim roditeljima sa autističnom decom. Invaliditet nije prepreka za kreativnost", kaže Arabela.

Sav novac od prodatih slika porodica ulaže u Ajrisin materijal i časove terapije.

Slike možete pogledati na njenom zvaničnom sajtu ovde.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još