Doživljaji Stojka humaniste – Starac i mora

0

Kiša je padala satima. Bila je dosadna kao penzionerka na redu u banci koja, po pravilu nekako baš ispred vas ispituje šaltersku službenicu o svim stvarima koje su joj ikada pale na pamet u vezi sa bankom. Ali ne i nužno u vezi sa bankom.

Pošto je Stojko tog dana sa namerom bio u čistoj košulji, sklonio se sa ulice u prvi ulaz ne bi li sačekao da prođe udarni pljusak, pa da produži dalje, do sledećeg zaklona. Ne može se u klošarskom odelu varati na kartama ozbiljan svet.

Bio je to jedan od tipičnih ulaza u beogradsku zgradu, sazidanu šezdesetih godina prošlog veka, u kojima ljudska ruka nije vršila praktično nikakve intervencije od tada, ako ne računamo krečenje jednom u četiri godine.

Sivilo njegove košulje stopilo se sa sivilom ulaza, pa ga stariji gospodin koji je ušao za njim nekih tridesetak sekundi kasnije nije odmah primetio. Bio je sed, u smeđem mantilu, enciklopedijskoj ilustraciji primera jednog uobičajenog odevnog predmeta penzionera. Kada je zatvorio kišobran i podigao glavu, ugledao je Stojka i trgao se:

Uplaši me, sunce ti! Koji si ti? Nisi iz našeg ulaza! Šta radiš ovde? Drogiraš se, a?

Nešto je kvrcnulo u Stojkovoj glavi i on se, za samo sekund, potpuno ubacio u upravo izmišljenu ulogu komšije. Hladnokrvno je odgovorio:

Jesam. Iz ulaza sam.

Ma nemoj? Sa kog si sprata? I kako te ja ne znam, a poznajem sve iz ovog ulaza i sve koji dolaze kod njih?

Doselio sam se noćas. Gore sam, u potkrovlju, adaptirao sam vešernicu i uselio se.

Kako onda nisam ništa čuo, a stanujem direktno ispod vešernice?

Doneo sam samo torbu, koliko da prenoćim i malo sredim prostoriju. Sutra mi stižu stvari. Nećete moći da koristite lift nekoliko sati, ali ništa strašno. Brzo će to.

Nećemo moći da koristimo lift? Tako kažeš? E, baš da vidimo i to čudo!

Pa da. Nije zbog mene, to je zbog fizikalaca. Nervira ih da im zuji lift po zgradi dok rade, a krupni su momci, ne treba im se zamerati. Stvari ionako nose peške, jer ništa od nameštaja ne može da stane u ovaj bedni lift. Kao da ste ga iz svog džepa plaćali, stisli se, ej! Tako da nećete baš moći ni stepenište da koristite neko vreme.

Čovek se vidno uzrujao i pobledeo.

Slušaj ti, ja ću da prijavim policiji ako samo probate da zaglavite lift! Jesi čuo?

Slobodno, slobodno. Doći će moj brat od strica na intervenciju. On je i tipovao vašu vešernicu, kaže: „gre’ota da onoliki prostor zvrji prazan. Idi rođo, useli se!“

Ma… zvaću i vatrogasce, ako treba! I Radu iz Beogradske hronike!

U vatrogascima mi je stric, otac tog brata koji je policajac u interventnoj. A Rada mi je tetka. Ali ne brinite, žurka za useljenje neće biti preglasna. Uspeo sam da obezbedim samo 4 zvučnika od po 200 vati. Ima neki koncert na Kališu, pa je sva oprema već bila izdata, a ja ovo nisam baš planirao. Šta ima veze, kao da ovi moji narkomani i kurve znaju razliku između 4 puta po 200 i 4 puta po 500 vati.

Starac je počeo da se guši i srušio se na pod, a Stojko, dobra duša, kakav već jeste, pozvonio je na prva vrata u prizemlju, ne bi li mu neko od komšija dao čašu vode i malo šećera za nesrećnog čoveka.

U roku od dve desetinke, otvorila je komšinica u veselim pedesetim i bade-mantilu neveselih boja, koja je već ionako bila kraj špijunke jer je malo ranije čula da neko razgovara u hodniku. A takve stvari se ne propuštaju, kao ni nove epizode turskih serija.

Pošto iznutra nije uspela jasno da čuje šta se desilo, upitala je Stojka:

Šta bi, pobogu? Šta je gos’n Jovanoviću?

Ne znam, gospođo, verujte mi. Deluje mi kao infarkt. Samo sam ušao da se sklonim od kiše, a gospodin je naišao i odjednom me bez ikakvog razloga napao. Pričao je da se useljavam u vašu zgradu bespravno, pominjao je neke kurve i narkomane i da će zvati policiju, vatrogasce, televiziju… ma, totalne besmislice. A onda mu je pozlilo. Verujte i sam sam u šoku.

Jadan čovek, pa on je izgleda potpuno sišao s uma. Idem odmah da pozovem hitnu pomoć!

Pozovite, molim vas! I recite obavezno da požure, i da je tu i Stojko. Tamo mi radi sestra od tetke!

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.