Pajtić: Nivo Dunava viši nego što je očekivano

On je rekao da je nivo dvadesetak centimetara viši nego što je prognozirano.

Pajtić je obilazeći naselja Čerević, Banoštor i Susek, u opštini Beočin koja su ugrožena poplavnim talasom Dunava, rekao da će poplavni talas Dunava trajati znatno duže nego što se predviđalo, odnosno da će se taj visok nivo vodostaja reke zadržati dva, tri dana, što će izazvati mnogo veće napore na zaštiti nasipa.

"Na području Vojvodine više od 430 kilometara nasipa je pod redovnom ili varednom odbranom od poplava. Da AP Vojvodina nije u prethodne četiri godine uložila više od tri i po milijarde dinara u sanaciju i izgradnju nasipa, bojim se da bi ovih dana imali mnogo veće probleme"
, rekao je Pajtić novinarima obilazeći jedno ugroženo domaćinstvo u Suseku.

On je naglasio da veruje da će odbrana od poplava biti uspešna i apelovao na sve one koji planiraju da grade stambene objekte da to ne čine u ugroženim područjima uz samu obalu Dunava.

"Naselja koja postoje uz samu reku stara su 100, 200 i više godina i mi ćemo učiniti sve da tim ljudima pomognemo iako je to zona koja je proglašena za nebranjenu od poplava. Zbog toga i apelujem na one koji u budućnosti planiraju da grade objekte, da to ne čine u nebranjenim područjima kako bi izbegli ovakve situacije", rekao je Pajtić.

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost izgradnje nasipa koji bi zaštitili naselja koja se nalaze redovno na udaru od polava, kao što je Susek ili Čerević, Pajtić je kazao da je to pitanje za struku i da stručnjaci kažu da je fizički nemoguće napraviti takve nasipe.

Predsednik opštine Beočin i predsednik Štaba za odbranu od poplava Bogdan Cvejić rekao je da je oko 50 domaćinstava sa područja te opštine, odnosno iz nekoliko naselja uz Dunav u toj opštini, raseljeno.

"Ovo je treći put da u poslednjih sedam godina imamo poplave u naseljima pored Dunava, u kojima je pored ovih evakuisanih deomaćinstava ugroženo još stotinjak domaćinstava, pogotovo u Čereviću", rekao je Cvejić.

On je istakao da opština Beočin u odbrani od poplava dobija veliku podršku od pokrajinske vlade i Crvenog krsta, te da je ugroženom stanovništvu trenutno najpotrebnija pomoć u nafti, odnosno benzinu i gumenim čizmama.

Izvor: b92

Pogledajte još