Spilberg i Lukas proriču: Holivud će eksplodirati ili se urušiti!

Kao jedan od mogućih, ali i najverovatnijih scenarija za budućnost filmske i televizijske industrije, Spilberg i Lukas vide eksploziju svega što do sada znamo i rađanje novog sistema. Da li će on doneti kvalitet ili ne, još uvek nije izvesno.

To je samo jedan od zaključaka izvedenih sa nedavno održane konferencije na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji, na kojoj su Lukas i Spilberg govorili o budućnosti sedme umetnosti u doba sve veće zastupljenosti interneta, prenosi "Gardijan".

Govoreći o tome kako ljudi imaju sve manje vremena, kao i da se dan od dvadeset četiri sata ne može produžiti, Spilberg je objasnio kako trenutno funkcioniše holivudska mašinerija.

- Nalazimo se u trenutku kada će filmski studiji radije uložiti dvesta pedeset miliona dolara u jedan siguran filmski hit, nego što će snimiti gomilu zaista interesantnih, veoma ličnih, možda čak i istorijski važnih, filmova koji se na trenutak mogu izgubiti u hiperprodukciji, jer dan traje samo dvadeset četiri sata i nemate vremena baš za sve - tvrdi slavni reditelj.

To kao posledicu ima i neracionalnu cenu bioskopskih ulaznica. Tako ja merička publika trenutno plaća dvadeset pet dolara da bi pogledala aktuelni “Iron Man 3”, dok je za Spilbergov istorijski spektakl “Linkoln” bioskopska ulaznica koštala sedam dolara.

On je kao jedno od mogućih rešenja naveo prelazak na televizijske kanale, otkrivajući kako je malo falilo da “Linkoln” ne bude prikazivan u bioskopima, već na HBO kanalima. Takva sudbina mogla bi zadesiti mlade reditelje koji vole da eksperimentišu, jer filmski studiji sve ređe žele da podrže bioskopsku distribuciju takvih projekata.

- Mislim da će filmovi poput "Linkolna" u buduće imati život samo na televiziji - kazao je Lukas prilično razočaran u trenutno stanje u filmskoj industriji. On je takođe kao jedan od primera naveo svoju ratnu dramu “Red Tails”, projekat u koji je uložio mnogo truda a koji je imao veoma kratak bioskopski život.

- Govorimo o tome da Stiven Spilberg i Džordž Lukas ne mogu progurati svoje filmove u bioskope - kazao je Lukas dodajući da kada je takva situacija za njih, za mlade reditelje biće još teže.

Da situacija nije najsjajnija govori i podatak da je legendarni Oskarovac Stiven Soderberg odlučio da svoj najnoviji, ujedno i poslednji film, “Behind the Candelabra” nakon premijere u Kanu prikaže na HBO kanalu, preskačući bioskopsku distribuciju.

- To je velika opasnost i sasvim je verovatno da će Holivud eksplodirati, ili se sasvim urušiti - zaključio je Spilberg uz Lukasovu potvrdu te teze.

Izvor: The Guardian, B92

Pogledajte još