CINS otkriva: Legija 2001. osnovao ofšor firmu u Panami

Firma je, kako tvrdi CINS i danas aktivna, a finansijska istraga koju je vodilo srpsko tužilaštvo nije otkrila to preduzeće.

CINS otkrio aktivnu Legijinu firmu na Panami
Kompletan tekst (+ dokumentacija, foto, video) koji je objavio CINS možete pročitati ovde.

Prema dokumentaciji iz poslovnog registra Paname, na koju se poziva CINS, Ulemek pod lažnim imenom sa prebivalištem u Atini, njegova supruga Aleksandra Ivanović i izvesna Anđela Klobučar osnovali su kompaniju „Stone Wall Shipping & Trading, S.A.“ 20. septembra 2001. godine.

Kapital te firme iznosi 10.000 dolara, a neke od delatnosti za koju je registrovana su „aktivnosti pomorskih agencija, prodaja i iznajmljivanje brodova i brodogradnja".

Firma je osnovana u periodu kada je Ulemek sa Zemunskim klanom, prema detaljima pravosnažnih presuda Specijalnog suda u Beogradu bio aktivan u Srbiji u vršenju krivičnih dela, a za registraciju kompanije je angažovana specijalizovana advokatska agencija „Chen, Estrada Y Wong" koja je registrovala i niz drugih kompanija na Panami.

Ulemek je upisan da radi kao sekretar firme, Aleksandra Ivanović je generalni direktor, a Anđela Klobučar - blagajnik, pokazuju podaci panamskog registra, piše CINS.

Ta firma iz Paname nije vlasnik nijedne firme u Srbiji
prema podacima poslovne baze Agencije za privredne registre (APR).

CINS dalje navodi da su svo troje vlasnika pri registraciji firme, kao svoje mesto prebivališta, naveli adresu u Grčkoj - ulica Esperidon Square 2b (Plateia Esperidon 2b), koja se nalazi na Glifadi, luksuznom predgrađu Atine. Ta adresa je bila upisana i kao mesto stanovanja Aleksandre Ivanović u Grčkoj, prema evidenciji Jedinice za ekonomski i finansijski kriminal, odeljenja u sklopu Ministarstva finansija Grčke, navodi CIN.

Baza podataka te jedinice koja se bavi istragama pranja novca i drugog finansijskog kriminala, u koju su novinari CINS-a, kako tvrde, imali uvid, sem osnovnih podataka o Ulemekovoj supruzi (datum rođenja i adresa) ne navodi druge detalje.

Novinari CINS-a nisu mogli da vide ko su vlasnici stanova na adresi koju su Ulemek i njegova supruga prijavili u Panami, jer su im u grčkom Katastru rekli da je u toku proces uređivanja njihovog registra zbog čega je privremeno nemoguće utvrditi vlasnike objekata.

Rezultat celokupne finansijske istrage tužilaštva i MUP-a Srbije protiv Ulemeka jeste trajno oduzeta trećina njegove kuće u beogradskom naselju Cerak, iako je otmicama i ubistvima "zaradio" desetine miliona evra.

Preostalom novcu ili imovini u koju je taj novac ulagan, međutim, za sada, finansijska istraga nije ušla u trag.

Ulemek je četiri puta osuđen pravosnažno na po 40 godina za zločine koje je sprovodio u partnerstvu sa Zemunskim klanom - ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, niz otmica i druga ubistva, a ovi kriminalni poslovi su mu doneli milione evra, što se vidi u svedočenjima članova ovog klana.

(Izvor: CINS via Tanjug)

Pogledajte još