U izuzetnoj atmosferi počeo književni festival KROKODIL u Beogradu

Ovogodišnji KROKODIL prvi put biće podeljen u tri tematske večeri.

Prvo veče posvećeno je mešavini književnog i novinarskog stvaralaštva, na kojoj će se predstaviti savremeni kolumnisti iz regiona bivše Jugoslavije: Muharem Bazdulj (BiH), Ante Tomić (Hrvatska), Teofil Pančić (Srbija), Ljubomir Živkov (Srbija), Amitz Dulniker (Srbija), a specijalni gost biće Njuz.net (Srbija).

Drugo veče baviće se različitim formama moderne književnosti i provokativnim pristupima veštini pisanja. Učestvuju Vladimir Arsenijević (Srbija), Melinda Nadj Abonji (Švajcarska), Silven Pridom (Sylvain Prudhomme, Francuska), Želimir Žilnik (Srbija) i Abdulah Sidran (BiH).

Poslednje, treće veče festivala posvećeno je večnoj, kreativnoj vezi između muzike i književnosti, te će se predstaviti francuski rok-muzičar Rodolf Birže (Rodolphe Burger), bend Ah, Ahilej iz Srbije i Marko Brecelj (Slovenija).

KROKODIL koji traje do subote, 15. juna, priređuje se, kao i prethodnih godina, u amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije.

Francuski institut u Srbiji i Gete institut Beograd odabrali su ovaj projekat da bi proslavili 50. godišnjicu Jelisejskog sporazuma koji je označio francusko-nemačko pomirenje, te će zato biti organizovan razgovor sa Biržeom.

Birže će u petak u Francuskom institutu govoriti o multimedijalnom projektu "Psihofarmaka", nastalom tokom obilaska Nemačke sa piscem Olivijeom Kadijoom.

Izvor: Beta

Pogledajte još