Usporavanje inflacije

BEOGRAD, 28. maja 2009. (Beta) – Inflacija u Srbiji će se u narednom periodu biti bliža donjoj granici ciljanog raspona i niža nego što je ranije procenjivala Narodna banka Srbije, a verovatnije je da će referentna kamatna stopa biti snižena, izjavio je u četvrtak direktor Sektora NBS za ekonomske analize i istraživanja Branko Hinić.

“Nova projekcija inflacija je nešto niža nego prethodna zbog izraženijeg pada tražnje, izazvanog lošijim prognozama o svetskom privrednom restu i bržim padom domaćeg bruto društvenog proizvoda od očekivanog u prvom tromesečju”, rekao je Hinić na predstavljanju majskog izveštaja NBS o inflaciji.

On je dodao da je procena NBS da će se junu međugodišnja stopa iflacije biti oko 7,6 odsto, a do kraja godine 8,8 odsto, što je bliže donjoj granici caljanog raspona od 6,5 do 12,2 odsto.

“Na usporavanje inflacije, pored pada tražnje, uticaće sporiji rast cena koje su pod kontrolom, ali i onih koje se slobodno formiraju, kao i nove mere fiskalne politike”, ukazao je Hinić.