Danas sednica SB UN o Kosovu

Na sednici, koja počinje posle podne po srednjoevropskom vremenu, biće predstavljen redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, u kojem je pozdravio sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, postignut 19. aprila u Briselu, uz posredovanje Evropske unije.

"To je istorijski uspeh. Kao rezultat toga, izgledi za prevazilaženje nasleđa prošlog sukoba i za pomirenje, stabilnost i prosperitet veći su nego ikada", istakao je Ban, ističući da ceni ključnu ulogu Evropske unije, a posebno visoke predstavnice Ketrin Ešton.

U izveštaju za period od 16. januara do 22. aprila, Ban Ki Mun je ukazao da Beograd i Priština sada treba da rade na sprovođenju tog sporazuma kako bi bila omogućena perspektiva za bolji žviot svim narodima u regionu.

"Rezultati postignuti u dijalogu utiru put za dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Isti duh odlučnosti, kompromisa i dobre volje treba da vodi u primeni sporazuma. Međunarodna zajednica trebalo bi da u tom smislu pruži aktivnu i punu podršku", naveo je generalni sekretar UN.

On je dodao da obe strane treba da ostave otvorenim kanale komunikacije kako proces bude ulazio u narednu fazu, kao i da obezbede podršku za sporazum i za njegovu primenu "na obe strane reke Ibar".

Ban Ki Mun je takođe ukazao da izazovi u postizanju pomirenja među zajednicama ostaju i dalje veliki, o čemu svedoči i uništavanje srpskih pravoslavnih grobalja u posmatranom periodu. "Pozdravljam jedinstveni stav međunarodne zajednice i brzu akciju koju su preduzele kosovske vlasti, posebno kosovska policija", istakao je on.

Nastavak tenzija i nerešeni zločini na Kosovu i dalje izazivaju zabrinutost, ukazuje Ban Ki Mun i dodaje da lokalni lideri i javnost treba da tesno sarađuju sa međunarodnim predstavnicima u cilju rešavanja tih problema.

"Talas nasilja u severnoj Mitrovici poslednjih meseci ističe potrebu za takvim pristupom", ocenio je generalni sekretar UN i najavio da će UNMIK dodatno usredsrediti svoje napore u promovisanju pomirenja među zajednicama na Kosovu.

U aneksu izveštaja nalazi se izveštaj šefa Euleksa Bernta Borharta u kojem je naveo da misija EU nastavlja da nadgleda i pruža savete u oblasti vladavine prava u skladu sa svojim mandatom.

Izvor: Beta

Pogledajte još