Obama spreman da krene u rat!?

0

Američki predsednik Barak Obama odlučio je sinoć da uputi direktnu vojnu pomoć pobunjenicima u Siriji, saopštila je Bela kuća, preneo je sinoć Rojters.

Obama je, kako navode agencije, odlučio da “promeni list” kada je Njujork tajms objavio dokument koji je pokazazao da u Vašingtonu već neko vreme cirkuliše dokument koji dokazuje da je režim Bašara al Asada koristio hemijsko oružje u Sirija. Time je Damask “pregazio crvenu liniju” koju je zacrtao Barak Obama.

Ta linija zacrtana je još u aprilu, podseća RTS, i dodaje sa su SAD i tada rekle da Damask ne sme da je pređe. Iako Bel akuža sada ima dokaze o upotrebi hemijskog oružja, u administraciji Baraka Obame još uvek postoje duboke podele oko narednih poteza, pošto je, bar do sada, Vašington vešto izbegavao da se umeša u sirijski građanski rat.

Ono je sigurno, prenose agencije, je da su svi mirovni pokušaji Amerike kada je reč o Siriji pali u vodu i mogu se označiti kao neuspeli, a sada je i Obamin manevarski prostor u velikoj meri dodatno smanjen posle ulaska boraca Hezbolaha u sukob na strani Asada, čime se dobar deo ustaničkog pokreta našao na ivici kolapsa, piše Njujork tajms.

Obama se već nedeljama nalazi pod ozbiljnim pritiskom da se uključi u rat u Siriji, pri čemu su Bil Klinton i Džon Mekejn najozbiljniji zagovornici intervencije.

Deo dokaza o hemijskom oružju nabavila je, naravno, CIA, koja je došla do uzoraka urina dvojice ustanika, jednog koji je ubijen i drugog koji je povređen u sukobima nedaleko od mesta Utubija. Rezultati analize, navodno, pokazuju da su obojica bili izloženi dejstvu sarina, na osnovu čega je zaključeno da je taj bojni otrov koristila sirijska vojska.

Visoki zvaničnik Bele kuće Ben Rodes naveo je da Obama razmatra političke i vojne opcije, ali je nagovestio i da je moguće da neće odmah doći do jače reakcije SAD.

“Mi smo se spremili za mnoge neočekivane situacije u Siriji”, rekao je Rodes, koji je zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost. “Donećemo odluke o daljim akcijama kada mi budemo smatrali da treba”, dodao je on.

Rouds je takođe rekao i da je Vašington poslao Rusiji svoje informacije o hemijskom oružju.

Na ovakvu odluku Bele kuće odmah su pozitivno reagovali sirijski pobunjenici, čiji je Nacionalni savet pozdravio “povećanje američke pomoći, uključujući direktnu vojnu podršku”.

“Ta pomoć trebalo bi da bude strateška i odlučna u cilju okončanja nasilja i postizanja političke tranzicije”, saopštio je Nacionalni savet.

I američki poslanici pozdravili su odluku Obamine administracije ali je senator Džon MekKejn otišao još dalje i zatražio veće angažovanje.

“Potrebno nam je teško naoružanje. Potrebni su nam tenkovi i rakete zemlja-vazduh”, smatra MekKejn.

Podrška Obami stigla je i “preko okeana”, kada je britanski premijer Dejvid Kameron u izjavi za “Gardijan” rekao da deli stavove Baraka Obame, po pitanju Sirije, dodajući da su bezbednosne službe Britanije i Amerike već razmenjivale podatke i saznanja o upotrebi hemijskog oružja.

Puškov: To je fabrikovano

Nedugo nakon što je ova vest obišla svet, reagovala je i zvanična Moskva, koja ima potpuno drugačije stavove od SAD kada je u pitanju Sirija i kojoj se zamera da naoružava sirijskog predsednika.

Moskva smatra da su informacije o tome da su snage Bašara al-Asada koristile hemijsko oružje protiv pobunjenika zapravo fabrikovane.

“Informacije o upotrebi hemijskog oružja od strane Asada su fabrikovane na istom mestu gde i laži o tome da je Sadam Husein posedovao oružje masovnog uništenja”, napisao je predsednik komiteta za spoljnu politiku donjeg doma ruskog parlamenta Aleksej Puškov na Tviteru i sugerisao da bi SAD mogle to da iskoriste da bi opravdale uplitanje u konflikt između zvaničnih snaga i pobunjenika u Siriji.

“Obama je krenuo istim putem kao i Džordž Buš”, dodao je on.

Bela kuća je u saopštenju navela da se korišćenjem hemijskog oružja “krše međunarodne norme i prelaze jasne crvene linije”.

UN ranije juče su saopštile da je od početka sukoba do kraja aprila u Siriji poginulo oko 93.000 ljudi.

Izvor: Agencije, Blic, B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.