Mrkić: UNMIK mora da ostane važan na Kosovu

Mrkić je za Tanjug rekao da je u Njujorku razgovarao sa šefom UNMIK-a Faridom Zarifom, koji je istakao važnost sporazuma koji je postignut u Briselu između Beograda i Prištine, dodavši da je taj dogovor naišao na dobar prijem u celoj međunarodnoj zajednici.

Šef srpske diplomatije je imao sastanak i sa ambasadorkom SAD u Ujedinjenim nacijama Rozmari di Karlo, koja je čestitala na onome što je Vlada Srbije postigla. Kako je ocenila, to je nešto “što niko nije mogao da pretpostavi pre desetak meseci”.

“Amerika je to suštinski pozdravila, o čemu govori i velika frekvencija susreta na visokom nivou. Di Karlo je izrazila podršku brojnim našim stavovima”
, dodao je Mrkić.

Prema njegovim rečima, tokom sastanka sa američkom ambasadorkom, ocenjeno je da su bilateralni odnosi dve zemlje u usponu, posebno posle nedavne posete premijera Srbije Ivice Dačića SAD.

“Zamolio sam je da SAD konkretnije podrže naš osnovni zahtev da se omogući da naši državljani osudjeni u Hagu izdržavaju kazne u Srbiji i za to sam imao dobro reagovanje moje sagovornice”, istakao je Mrkić.

Savet bezbednosti UN danas će održati sednicu na kojoj će biti predstavljen redovan tromesečni izveštaj UNMIK-a o situaciji na KiM, a Srbiju će predstavljati premijer Ivica Dačić.

Izvor: B92