Proizvodnja porasla 5,8 odsto

Industrijska proizvodnja u Srbiji u junu veća je za 5,8 odsto u odnosu na jun 2005. godine, saopštio je  Zavod za statistiku Srbije. U prvom polugodištu ove, u odnosu na isti period prošle godine, ostvaren je rast industrijske proizvodnje u srpskim preduzećima od 6,3 odsto. Najveći rast proizvodnje ostvaren je u proizvodnji i distribuciji struje, gasa i vode od 11,1 odsto, pa u prerađivačkoj industriji za 5,1 odsto i vađenju rude i kamena od 1,3 odsto.
Po namenskim grupama, najveći rast od 30,5 odsto ostvaren je u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju, a potom u intermedijarnim proizvodima, sem energije od 13,4 odsto i netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 5,7 odsto, navodi se u saopštenju tog statističkog zavoda. 
Pad od 19,3 odsto zabeležen je u proizvodnji kapitalnih proizvoda. Ukupno posmatrano, kako se navodi, rast je registrovan kod 16 oblasti industrijske proizvodnje u junu, a pad kod 13 oblasti koje u strukturi tog ekonomskog parametra učestvuju sa 24 odsto. Osim proizvodnje struje, na junski rast industrijske proizvodnje u srpskoj privredi, uticale su proizvodnja osnovnih metala, hemikalija i hemijskih proizvoda, nameštaja i duvanskih proizvoda, dodaje se u saopštenju Zavoda za statistiku Srbije. Iste oblasti najviše su uticale i na polugodišnji rast industrijske proizvodnje u Srbiji. (“Pregled”)

Pogledajte još