Belef: 13 beogradskih festivala od 21. juna do 15. jula

Iako je slogan novi, festival je zadržao prošlogodišnju koncepciju festival festivala, zahvaljujući čemu će beogradska publika besplatno uživati u festivalima koji će obuhvatati ono najkvalitetnije iz umetnosti: književnosti, pozorišta, muzike, filma, igre i vizuelne umetnosti“, navodi Vuk Despotović, v.d. direktora Belef-a.

Festival 21. juna na Trgu Republike otvaraju ulični zabavljači, žongleri i akrobate u okviru “Baskerfesta na Belefu” koji će na ovom mestu predstaviti program i 22. i 23. juna. Program će biti nastavljen na novoj “Belef” sceni u dvorištu Pete beogradske gimnazije kada će, 24. i 25. juna, biti prikazani najbolji filmovi ovogodišnjeg “Kratkog metra” i predstavljen novi tajvanski kratki film.

Publici će se potom predstaviti i Festival koreografskih minijatura, kao i Teatar 5 koji će izvesti “Balkan ekspres” i festival Attic Night sa muzičarima koji su učestvovali u ATTIC sessions web serijalu.

Prva dva dana jula rezervisana su za StandUpFest, a Belefovska publika će početkom jula imati priliku i prvi put da uživaju u “tužnoj misli koja se pleše” u okviru Belgrade Tango Encuentro na Belefu.

Krokodil će 5. i 6. jula uz podnaslov „Love is in the air“ biti domaćin istaknutim piscima i publici Belefa predstaviće se David Albahari, Vladimir Arsenijević, Jelena Lengold, Predrag Lucić i Rumena Buražovska.

Ring Ring festival u dvorištu Pete će od 7. do 9. jula ugostiti Mohameda Rezu Mortazavija iz Irana, Unavantalunu iz Italije, Shazalakazoo iz Srbije, The Buda Folk Band iz Mađarske, i svojevrsnu od publike priznate zvezdu world muzike Lajka Feliksa.

Kao i prošle godine, publika će imati prilike da uživa i u novom izdanju festivala Sedam veličanstvenih na Belefu, a završnica će se odigrati na Adi Huji gde program priprema Supernatural.

Za sve vreme trajanja Belefa, posetioci mogu uživati u izložbi na otvorenom Blink-a, ali i projektu Terratorija u kom ove godine učestvuju mladi umetnici i studenti Fakulteta likovnih i Primenjenih umetnosti iz Beograda, Akademije umetnosti iz Trebinja i sa Cetinja, te Beaux-Arts iz Pariza, Akademije primenjenih umetnosti iz Beča i Lasalle fakulteta umetnosti iz Singapura.

Skulpture će biti izložene u fontanama na Trgu republike, platou ispred Hrama Svetog Save, a umetnici će se predstaviti i na drugim lokacjama u gradu.

Izvor: Blic

Pogledajte još