Regeneracija delova tela će biti moguća?

0

Neki gušteri i vodozemci imaju sposobnost da obnavljaju odsečene ili oštećene udove i repove. Štaviše, neki gušteri se u opasnim situacijama sami oslobađaju repova.

Međutim, ljudima je tako nešto dugo bilo nedostupno. Stvar se promenila kada je jedna žena izgubila vrh prsta 2010.

Dipi Kulkarni izrastao prst je potpuno regenerisan i to uz pomoć praha napravljenog od svinjske bešike.

Ova materija nazvana MatriStem “ulazi u okolno tkivo tokom procesa isceljivanja i podstiče razvoj novog, tamo gde bi trebalo da se pojavi ožiljak”.

U osnovi, MatriStem funkcioniše kao neka vrsta “magneta” za matične ćelije iz koštane srži, koje dolaze do rane i počinju proces ponovnog razvijanja izgubljenog dela tela.

Dr Majumi Ito, biolog i dermatolog koji se bavi proučavanjem matičnih ćelija u Medicinskom centru Univerziteta u Njujorku, nedavno je objavio studiju u kojoj je ispitivao kako ovo objavljanje funkcioniše.

Neki stručnjaci su za Kulkarni verovali da je uspela da povrati deo prsta zahvaljujući deliću nokta koji je uspela da sačuva tokom povrede.

Prema dr Itou, reč je o tome da ljudski nokat obuhvata grupu matičnih ćelija koje podstiču rast, ne samo nokta, nego i tkiva, pa čak i kosti.

Ito je ovu porodicu matičnih ćelija nazvao “Wnts” (“vints”) i otkrio da one kod miševa izazivaju lučenje hormona zahvaljujući kojim dolazi do ponovnog rasta kostiju i mesa.

Šta činiti kada prirodnog “Wnts”nema? Da li bi genetički inženjering uticao na obnavljanje tkiva?

Zvuči neverovatno, ali je odgovor potvrdan.

Naime, kada su podsticali proizvodnju Wnts kod miševa, naučnici su uspeli da kod njih izazovu i novi rast izgubljenih kostiju i tkiva, bez prisustva bilo kakvih prirodnih matičnih ćelija.

Ovo otkriće može imati veliki uticaj na lečenje osoba koje su pretrpele amputaciju.

Eksperimenti tima dr Itoa sprovođeni su do sad samo na miševima, ali ako se bude pokazala korisnom i kod ljudi, naučnici najavljuju pravu revoluciju u medicini.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.