SAD će dati informacije EU o programu prisluškivanja

0

Sjedinjene Američke Države saglasile su se da Evropskoj uniji daju informacije vezane za kompjuterski program američke vlade "Prizma" za praćenje komunikacije građana na internetu i preko telefona, saopštili su danas predstavnici EU.

Komesarka EU za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem i komesar pravde EU Vivijen Reding postigle su dogovor s američkim državnim tužiocem Erikom Holderom nakon razgovora s američkim zvaničnikom u Dablinu, rekla je Malstrem a preneo AFP.

U Dablinu je sa SAD dogovoreno da se oformi transatlantska eskpertska grupa koja će dobiti više informacija o “Prizmi“, objavila je Malstrem na “Tviteru” ne dajući više objašnjenja.

Neimenovani izvor EU je rekao da su SAD dale Briselu detalje o programu “Prizma” i zakonskom aspektu programa nadgledanja.

Predstavnici EU i SAD su se sastali u Dablinu u okviru ranije dogovorenih razgovora na ministarskom nivou.

Saopštenje o dogovoru došlo je nekoliko dana pošto je EU zatražila odgovore od Holdera i upozorila da američki program nadgledanja prestavlja ozbiljnu pretnju po prava građana iz EU, navodi AFP.

Detalje o “Prizmi” obelodanio je bivši američki službenik CIA i sistem-administrator u Nacionalnoj agenciji za bezbednost Edvard Snouden, što su prošle sedmice preneli listovi “Gardijan” i “Vašington post”.

Izvor: Tanjug

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.