Oficiri za vezu Beograda i Prištine od ponedeljka na radnim mestima

Pavićević je istakao da ni on, niti Peci nemaju diplomatski status.

"Niti Peci koji će biti u Misiji EU u Beogradu, niti ja koji ću biti Kancelariji EU u Prištini nemamo diplomatski staus. Ponavljam da to niti su diplomatske misije, niti ambasade, niti kancelarije za vezu - to su oficiri za vezu, to su ljudi koji će olakšati komunikaciju u okviru implementacije sporazuma", naglasio je Pavićević.

"U Prištinu ću stići tačno u 12 časova u zgradu EU, gde će se nalaziti moja kancelarija i tu ću održati nekoliko pripremnih sastanaka sa predstavnicima Kancelarije EU i visokim predstavnikom Samuelom Žbogarom, a moguće i sa predstavnicima Euleksa. Otprilike će tako izgledati moj prvi radni dan u Prištini", rekao je Pavićević.

Slično se očekuje i u Beogradu, dodao je Pavićević, gde će Peci takođe u podne stići u misiju EU, sastati sa ljudima iz te misije, a verovatno i sa njenim šefom Vensanom Dežerom.

"Tako ćemo početi da obavljamo naše funkcije oficira za vezu, ja u Prištini, a on u Beogradu", podvukao je Pavićević.

Oficir za vezu Beograda pred put u Prištinu navodi da se oseća potpuno bezbedno i da se nada da u tom smislu neće biti problema.

On je objasnio da će u početku imati 24- časovnu policijsku zaštitu, kao i da će se to promeniti, ukoliko prestane potreba za celodnevnim obezbeđenjem.

"Nadam se da će za tako nečim brzo prestati potreba i da ćemo moći da se krećemo slobodno i bez policijske zaštite"
, dodao je Pavićević.

On očekuje komunikaciju sa Srbima koji žive u Prištini, uz nadu da će ih vremenom biti više u tom gradu, kao i sa Srbima koji žive u Gračanici, Čaglavici, ali i onima koji se nalaze južno i severno od reke Ibar.

Pavićević je dodao da će osnovna komunikacija biti sa Euleksom.

Prema njegovim rečima, komuniciraće i sa Albancima kako bi se olakšala implementacija, kako je rekao, celog ovog dogovora.

"Imam vrlo jasne instrukcije vlade i ja ću se tih instrukcija držati, sve u cilju bolje implementacije i stvaranja boljih uslova za život Srba na KiM", poručio je Pavićević.

On je precizirao da će, u skaldu sa dogovorom iz Brisela, imati pravo na vozača i asistenta, isto kao i Peci u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još