Danas počinje Zagreb Prajd

Povorka kreće u 14 časova s Trga žrtava fašizma pod motom "Ovo je zemlja za sve nas!"

"Mi želimo da se suprotstavimo svakoj podeli, svakoj diskriminaciji i svakom poniženju i napadu", navodi se u poruci organizatora.

Oni ističu da "Povorka ponosa nije ni protiv koga, ni protiv ijednog građanina, ni protiv jednog čoveka, čak ni protiv onih koji nas preziru i mrze i koji bi nas hteli svesti na građane drugog reda".

Vladi poručuju samo jedno, da ne pristaju i da neće pristati ni na šta ispod priznavanja njihovog punog ljudskog i porodičnog dostojanstva, slobode i zaštite njihovih porodica i njihove dece.

"Zagreb Prajd oduvek se borio i nastaviće se boriti, danas, i ako bude trebalo narednih deset godina, za punu bračnu i porodičnu jednakost svih lezbejskih i gej parova"
, ističu organizatori.

Povorka će se kretati centrom grada uz jako policijsko obezbeđenje, iako poslednjih nekoliko godina za vreme trajanja skupa nije bilo incidenata ili napada na učesnike.

Svoju šetnju uz transparente završiće u parku Zrinjavac gde će se održati govori i prigodan program.

Prisustvo povorci najavilo je više ličnosti javnog života - ove godine na čelu kolone neće biti ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić koja je bila prošle subote na istom skupu u Splitu, ali je svoje prisustvo najavila Sanja Milanović, supruga premijera Zorana Milanovića.

Na povorci se očekuju i LGBT aktivisti iz zemalja regiona i država EU.

Jedan od organizatora skupa Zagreb prajd Marko Jurčić izrazio je očekuvanje da će današnji skup biti najveća prajd manifestacija i skoro donošenje zakona o životnom partnerstvu.

"Očekujemo da se pokrenu i stvari na političkom nivou u smislu donošenja novog zakona o životnom partnerstvu. Osim toga, vlada sada mora sanirati posledice referendumske inicijative o definiciji braka kao zajednici muškarca i žene koja je ostavila dubok trag u društvu u smislu podele građana i homofobije. Nevezano da li će biti referenduma ili neće, problem je već stvoren", rekao je Tanjugu Jurčić.

Prema njegovim rečima, političari treba da se izjasne da li su ili ne za takav referendum.

Jurčić kaže da organiztori nisu posebno zvali nikog iz javnog i političkog života, što je praksa i iz ranijih godina i navodi da su "svi dobrodošli i svi će biti jednako dočekani" i najavio i prisustvo LGBT aktivista iz susednih zemalja.

Jurčić ne očekuje vanredne događaje ni ove godine, pa će i broj policajaca angažovanih na obezbeđenju biti manji, s obzirom da je zadnjih nekoliko godina povorka prošla bez incidenata.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još