Lavrov: Američki dokazi o hemijskom oružju nepouzdani

Ove nedelje, vlada SAD saopštila je da će pružiti pomoć u oružju sirijskim pobunjenicima, u svetlu dokaza da je režim predsednika Bašara el-Asada upotrebio hemijsko oružje u gradjanskom ratu koji u toj zemlji traje od marta 2011.

Lavrov je rekao da u materijalu nema garancije da dokazi zadovoljavaju uslove koje je propisala Organizacija za zabranu hemijeskoj oružja (OPCW).

On je rekao da ta organizacija izričito propisuje da uzorci krvi, urina i odeće mogu da se uzmu kao pouzdani dokazi samo ako ih njeni stručnjaci nadgledaju od trenutka kada su uzeti radi odnošenja u laboratoriju.

OPCW je autonomno telo za sprovođenje međunarodne konvecnije o Hemijskom oružju, koja je stupila na snagu 1997. Prema njegovom vebsajtu, Sirija je jedna od šest zemalja koja je nije potpisala niti se saglasala.

Portparol te organizacije sa sedištem u Hagu nije bio odmah dostupan za izjavu.

Posle sastanka sa svojom koleginicom iz Italije, Emom Boninjo, Lavrov se narugao navodima da bi Asad upotrebio hemijsko oružje s obzirom na navodnu prednost koju ima nad pobunjenicima.

"Režim nije sateran uza zid. Kakvog bi smisla imalo da režim upotrebi hemijsko oružje i to u takvoj meri?", kazao je.

Rusija je blokirala predložene sankcije UN prema Asadovoj vladi, a prošlog meseca je priznala da je ugovorila snabdevanje Sirije raketama S-300.

Izvor: beta

Pogledajte još