Uskoro rasprava o ukidanju nacionalnih penzija

0

Posle nekoliko godina opravdanog negodovanja javnosti, Ministarstvo kulture će uskoro raspravljati o ukidanju doživotnih nacionalnih penzija, piše Politika u današnjem štampanom izdanju.

Razdor i revolt koji je svake godine izazivalo javno nadmetanje umetnika i kulturnih radnika u borbi za nacionalno priznanje u vidu doživotne apanaže u iznosu od 500 evra mesečno (neto iznos u dinarskoj protivvrednosti) na već postojeću penziju, dobiće po svoj prilici drugačiji epilog.

Naime, kako Politika saznaje iz Ministarstva kulture Republike Srbije, već se uveliko radi na zakonu kojim će biti regulisano dodeljivanje nacionalnih priznanja. Njime bi trebalo da se ukinu doživotne nacionalne penzije i uvede jednokratno dodeljivanje nacionalnog priznanja, uz diplomu i odgovarajući novčani iznos.

Tako će prestati da postoji ova bizarna specijalnost države Srbije i njenog Ministarstva kulture da obilato nagrađuju sa više od tri miliona evra godišnje, sada već 450 umetnka i “kulturnjaka”, po raznima osnovama.

Nacionalne penzije, ustanovljene 2007. godine, zaista su bile više nego prst u oko i svim ostalim našim svetskim zaslužnim naučnicima, lekarima i pripadnicima drugih profesija. Mnogo je onih, časnih, zaslužnih koji su odbijali da se nađu u tom, zašto ne reći, komprotovanom “društvu“, piše Politika.

Izvor: b92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.